Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi brännmärker inte SD:are på våra kurser

Replik på SD är nu det största partiet och det sprider rädsla, ST 27 december.

Åsa Sundh skriver att LO anordnar kurser för att aktivt svärta ner SD.

Som en av dem som leder kursen "Alla kan göra något", kan jag berätta att vi diskuterar fackets och våra medlemmars försvagade ställning i ett samhälle, där rättvisa ersatts av girighet och där fattigpensionärerna blir allt fler, liksom miljardärerna.

Vi är oroliga när vi ser den höga arbetslösheten och att välfärden blivit något att tjäna pengar på. När arbetsgivare och borgerliga nu pratar om sänkta löner så är det LO:s medlemmars löner det gäller, inte direktörernas, inte Jimmie Åkessons.

Vi ser två politiska riktningar som motståndare i vår strävan efter ett rättvist och jämlikt samhälle. Det är den nyliberala politiken, som med privatiseringar, skattesänkningar och en aktiv kamp mot fackens inflytande, är ansvarig för de ökande klyftorna och otryggheten.

Den andra är extremhögern. SD tar kritiken mot de ökade klyftorna men vänder den bort från de ansvariga. SD står inte upp för kollektivavtal och trygga anställningar, istället vill de försämra anställningsskydd och vill att vi ska vända oss mot flyktingarna, som om det vore deras fel att lönerna dumpas. När utländska chaufförer arbetar för löner långt under svenska avtal, är det arbetsgivare och EU samt de politiker som bekämpar kollektivavtal, som vi vänder oss mot. SD:s ja till vinster från skolor är osmakligt, liksom stödet till borgerligas budgetar är avslöjande.

SD:s nazistiska bakgrund, och hur nära de står dagens hatpropagandister, är viktig. LO brännmärker inte medlemmar, vilket Åsa Sundh påstår. Däremot utsätts många av våra medlemmar och andra, som står upp mot SD:s politik, för hot.

Fackföreningsrörelsens styrka är att vi är många och att vi håller ihop, oavsett politik, kön, religion, sexuell läggning eller varifrån vi kommer. När vi tar upp allas lika värde på en facklig kurs, att vi alla behövs och kan göra något i kampen för rättvisa; då är det vissa utifrån som angriper oss. Bra. Då vet vi att vi gör rätt och vi ska se till att ännu fler går dessa utbildningar.

Åke Johansson

Järnvägare, fackligt aktiv i Seko och handledare för "Alla kan göra något" inom LO/ABF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel