Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi dricker öl, äter kött och flyger på semestern – varför gör inte medborgarna som de blir tillsagda?

Vi ska flyga mindre, ge tusan i att äta kött, åka mer buss, köpa elbilar, duscha kallt väldigt snabbt, dricka rödbetsjuice i stället för öl och hedra våra politiker för annars kanske de inte vill representera oss mer. Listan på vad överheten vill att vi andra ska göra är lång och lite hotfull.

Men trots att man förklarar att det bara finns en väg till ett perfekt framtida samhälle så går det trögt att driva in populasen i den önskade fåran. Vi tar oss en öl, flyger på semester och glider omkring i våra gamla dieselbilar lite som vi vill. Man kan ju undra vad denna olydnad beror på.

Om en åldrad gubbe skulle göra en spaning så tror jag att det beror på följande. Man misstror budbäraren, det som var sant i går är lögn i dag, makten lever inte som den lär och de har en genuin oförmåga att komma överens med andra partier oavsett om förslagen från ”motståndarna” är bra eller dåliga – man kan ibland tycka att de beter sig som obildade tonåringar.

Besluta i stället att alla medborgare bara får flyga en gång per år.

Ta de makthavarna som ställer krav på oss medborgare. Flyger de mindre? Nej, de har gratis pendlarkort på flyget. Har de köpt elbil? Inte speciellt många av våra politiker i Sundsvall i alla fall. Åker politikerna i landet buss? Tror inte det, riksdagsmännen åker taxi. Om det nu är så att min spaning stämmer har jag full förståelse för att folket är lite avvaktande till kraven från överheten. Om man nu menar allvar och själva tror på alla dessa hugskott, ta då i ordentligt i stället. Vem tror att flygskatten har någon effekt på utsläppen överhuvudtaget bortsett från ett mindre tillskott i statskassan? Besluta i stället att alla medborgare bara får flyga en gång per år. Kanske bra för miljön men några tusen personer blir arbetslösa inom resebranschen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För inte så länge sedan var alla ense om att diesel och etanol framtidens perfekta drivmedel. Nu är samma experter ense om motsatsen. Vad kommer samma experter att säga när man om några år kanske kommer fram till att vi inte har el till alla dessa bilar?

Om en politisk motståndare har ett bra förslag, applådera det och genomför förslaget.

Vi ska helst sluta äta kött och knapra på bönor och vitkål, vill våra makthavare. Djurens ”pruttar” förstör ozonskiktet och vår konsumtion av kött sliter maten ur munnen på fattiga i tredje världen. Om nu detta är riktigt så får väl dessa troende gå vidare och förbjuda trav och ridhästar, hundar och katter samt skjuta av lite fler hjortdjur i Sverige.

Här kommer några tips som kanske skulle förbättra de folkvaldas status hos väljarna.

■ Sluta använda ordet ”utmaningar” i stället för problem om vi har problem.

■ Om vi inte vet svaret på frågan säg då det. En lämplig fras skulle kunna vara: ”Jag vet faktiskt inte men jag ska ta reda på det.”

■ Om en politisk motståndare har ett bra förslag, applådera det och genomför förslaget.

■ Om du har fel eller gjort fel, gör snarast en pudel.

Andersson i Nedan

Läs också:

► [+] #kandulova – så tycker politiker i Medelpad om att bli ställda mot väggen av ST:s läsare

Skäll inte på samhällets hjältar – vi måste göra något åt maktfördelningen

Valet 2018 blir något vi aldrig har varit i närheten av

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel