Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi elöverkänsliga tillhör inte längre de knäppa

Sambandet mellan trådlösa nätverk och barnleukemi oroar forskarna.
Ska vi lära av historien?

Kommentar till Örnsköldsviks kommun och Mats Reimer angående nyhetsartikeln om elöverkänslighet på Allehanda.se den 10/1 .

Alla som läser till journalister får lära sig att stå upp för den svage, mot makten. Denna ädla idé är lika passé som att alla som sköter sig kommer till paradiset.

Stort tack till Örnsköldviks kommun som, likt flera andra kommuner, erbjuder bidrag till elsanering! Även om 50 000 kronor är en förhållandevis blygsam summa, där stora ändringar behöver göras, kommer man en god bit på väg mot en bättre elmiljö i hemmet.

Ett ekonomiskt stöd kan betyda skillnaden mellan att kunna bo kvar i sitt hem och att bo i en ensligt belägen stuga bortom all civilisation. Oavsett hälsotillstånd är vårt samhälle till för alla. Där ska vi kunna leva, bo, utvecklas och helst må bra.

Att få utnyttjar bidrag till elsanering kan ha samband med att de elöverkänsliga ofta är ensamstående och allför sjuka för att dra igång ett storprojekt. Därtill är reglerna sådana, att varje faktura betalas först av den sökande, vilket kan bli oöverstigligt för en känslig ekonomi. Oavsett fakturans storlek betalas alltid 25 procent av bidragssökaren, upp till 50 000 kronor.

I barnläkaren Mats Reimers fula nysning över de elöverkänsliga, i Dagens Medicin, exponerar han tydligt sin fatala okunskap beträffande strålningens konsekvenser. Föräldrar bör se upp. För fem år sedan sänktes ladugårdarnas gränsvärden, där korna då fick, för att kunna producera mjölk, 16 gånger bättre elmiljö än vad vi vanligtvis hade vid köksbordet.

Hur ser det ut i dag? Frågan om trådlös teknik i hem och skolmiljö måste till stor del sammankopplas med ökande psykisk ohälsa. Allt fler ungdomar har sömnproblem, koncentrationssvårigheter och är deprimerade. I det högteknologiska Israel blir allt fler barn elöverkänsliga. Nu görs där en omfattande undersökning av barn med symptom som kan peka mot känslighet för teknologin. Vilket stöd ges elöverkänsliga barn i Sverige? Kanske inget, då det skulle kunna räknas som en björntjänst.

Den svenska debatten styrs bland annat av SSM (Strålskyddsmyndigheten) och Socialstyrelsen. SSM skyddar effektivt telekombolagen. De som i vårt land beslutar över våra huvuden, klarar helt enkelt inte sitt uppdrag att skydda både människor, miljö och industri. Den gigantiska mobilindustrin omsätter miljarder. Då stora summor utbetalas från telekomindustrin till tjänstemän på SSM förloras trovärdigheten.

I dag vet vi att strålningen åstadkommer störningar i hormonbalansen, adrenalinet ökar och melatoninhalten minskar, immunförsvaret tunnas ut. Forskare pekar i dag på att strålning och mobiltelefoni kan ställa till stora problem på cellulär nivå. För cirka 40 år sedan klassades DDT, hormoslyr, kärnkraft och kvicksilver i tänderna som ofarligt. Europarådets resolution är radikal. Medlemsländerna ska ta hänsyn till de elöverkänsliga. Länderna måste minska exponeringen. Resolutionen måste ses som en kraftfull markering, särskilt i miljöer där barn och unga vistas. Exempel och förslag på så kallade gränsvärden för elektromagnetisk strålning, den typ som mobiler och trådlöst internet nyttjar:

* 9 000 000 mikrowatt per kvadratmeter (Sverige har en av världens högsta värden)

* 100 000 mikrowatt per kvadratmeter, Ryssland och Italien

* 170 mikrowatt per kvadratmeter, Seletun Statement, vetenskaplig konferens 2011

* 3 mikrowatt per kvadratmeter ,BioInitiative Report (fri obunden forskning) 2012

WHO har svängt i frågan. Vi elöverkänsliga tillhör inte längre gruppen de knäppaste av de knäppa. Sambandet mellan trådlösa nätverk och barnleukemi oroar forskarna.

Ska vi lära av historien?

Drabbad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel