Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi får inte ge efter för terrorn

Det som inte får hända har hänt.

Annons

Tyvärr är det inte ofattbart. Tyvärr har det länge funnits tydliga tecken, det har varit en fråga om när snarare än om någon skulle ta sig rätten att döda andra på grund av deras ursprung.

Det är inte heller första gången det händer. I Sverige har vi haft både Lasermannen och Peter Mangs som dödat med rasistiska motiv. Men det är första gången sedan 60-talet någon går in i en svensk skola i syfte att döda barn.

Även om 21-åringen som på torsdagen utklädd till nazist stegade in i Kronans skola i Trollhättan och högg ner fyra personer agerade ensam, så agerade han i en kontext där han var långt ifrån ensam.

Den kontexten är den våldbejakande högerextremismen som i mer eller mindre organiserad form i allra högsta grad existerar och är ett hot mot vårt öppna samhälle. En rörelse som attraherade Breivik, som också han agerade ensam men inspirerad av högerextrema forum på internet, som i hans föreställningsvärld gav honom legitimitet att utföra sina fruktansvärda dåd i Oslo och på Utöya sommaren 2011.

Den högerextrema rörelsen i sin tur får näring och legitimitet av den del av etablissemanget som i allt högre tonläge talar om flyktingmottagning i termer som katastrof för Sverige, som pratar om total kollaps av välfärdssystem, som avhumaniserar de människor som flyr för sina liv och som sprider propaganda i syfte att skrämma.

Dådet i Trollhättan skedde inte i ett vakuum.

Det inträffade samma vecka som flera blivande flyktingboenden satts i brand. Bränder som hyllats i olika SD-vänliga forum på nätet, där det även hetsas och uppmanas till fler dåd.

Det inträffade veckan efter att Sverigedemokraterna högljutt förklarat att de tänker gå från parlamentarism till aktivism.

Det inträffade också samma vecka som regeringen och allianspartierna suttit i förhandlingar om hur Sverige ska möta det ökade antalet flyktingar som tar sig hit.

Det är inte en slump att en 21-åring i Trollhättan just hösten 2015 bestämde sig för att döda oskyldiga människor i en svensk skola.

Därför är det av yttersta vikt att vi alla – jag säger alla människor som lever i och vill fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt Sverige – inte låter oss skrämmas. Att vi inte låter terrorn få den önskade effekten. Våra politiker får inte låta händelser som denna påverka politiska beslut om flyktingmottagning och integration. Rättsväsendet måste ta alla hatbrott på största allvar. Vi måste så långt det är möjligt försöka att fortsätta lita på varandra, inte börja misstänkliggöra människorna vi möter.

Och vi måste göra allt som står i vår makt för att inte låta den kontext i vilken gärningsmannen i Trollhättan verkade normaliseras.

Dådet i Trollhättan var det hittills allvarligaste i sitt slag i Sverige. En djup tragedi för alla elever och anställda på Kronans skola och för offren och deras anhöriga.  Men också för hela vårt land, eftersom det hade kunnat hända var som helst. Det kan hända igen. Det får inte hända igen.

Låt oss stå upp för ett öppet samhälle, ett samhälle där alla människor får plats och där vi inte tolererar att vissa ser sig som mer värda än andra.

Läs också: Terrordåden avlöser varandra i Sverige.