Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får sjuka margarinbarn

Annons

Det är naturligt fett och protein som bygger våra kroppar och vår hälsa. Det är bara att titta bakåt i historien, vad åt människorna förr? Jo de åt naturlig mat, som inte genomgått industriella processer, och de åt hög andel fett och protein, om de hade tillgång till det. De människor som hade dålig tillgång till mat fick ofta nöja sig med stärkelsematen, potatis och spannmålsmat. De hade en sämre hälsa än de som fick mera näringsrik mat.

Sedan industrialismen och livsmedelsindustrin har avancerat, med sina produkter, har sjukdomspanoramat förändrats. De gamla undernäringssjukdomarna har minskat, och de så kallade välfärdssjukdomarna har kommit i stället. Metabola syndromet (övervikt, högt blodtryck, och insulinresistens, det vill säga försämrad förmåga att ta ner blodsockret efter måltid) och diabetes typ 2 har ökat kraftigt det senaste seklet.

Men även de andra folksjukdomarna, som reumatism, astma, allergier, eksem, psoriasis, cancer, diabetes typ 1, och under de senaste decennierna trötthetssyndrom, fibromyalgi, kronisk smärta, depressioner och ångest, har ökat kraftigt. Sjukvårdsapparaten har sexdubblats sedan 1950-talet.

Detta har skett sedan kostråden alltmer betonat att vi ska äta snålt på naturligt fett, och i stället mer av margariner, matoljor och kolhydrater. Margarin- matolje- och kolhydratindustrin har sponsrat dessa kostråd. De gör också intensiv reklam för sina produkter, under förespeglande att de är nyttiga för hälsan: "Tänk på ditt hjärta – ät Becel!"

Det finns aldrig visat i vetenskapliga studier att Becel ger mindre hjärtinfarkter. Det är en reklambluff.

Så sent som på 1980-talet var det helt okej från barnavårdscentralens sida att barnen åt smör och Bregott. Därefter har de fettsnåla och margarinrika kostråden erövrat även barnmaten. Nu tillåts inte barnen att äta naturligt fett på skola och dagis, på många ställen. Parallellt med den utvecklingen har barnens hälsa försämrats. De är infektionskänsliga, och har tilltagande problem med astma och allergier. Det finns studier som visar att barn som äter mera margarin får mera astma och allergi, men de studierna uppmärksammas inte av de som styr över kostråden. De påstår i stället att margarinet är bra för barnens kolesterolvärde, men det finns aldrig visat att detta påverkar barnens framtida hjärthälsa. Det är bara fantasier och önsketänkande.

Prova att gå tillbaka till naturlig, oprocessad och giftfri mat, för att se om din hälsa förbättras av det. Låt även barnen få naturlig, fett- och proteinrik mat, för att bygga sina kroppar och sin hälsa på bästa sätt. Protestera mot margarintvånget i skola och på dagis.

Annika Dahlqvist

Allmänläkare och bloggare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons