Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Som medborgare och enskilda individer är vi alla beroende av att vård, skola och omsorg fungerar väl och ger oss tillgång till välfärdstjänster av hög kvalitet. Som företagare finns det ytterligare en dimension på välfärden. Våra företag är beroende av sina medarbetare. Utan kompetenta medarbetare som är på jobbet går det inte att driva framgångsrika verksamheter. För oss är det avgörande att det finns bra skolor som utbildar dem vi ska anställa, att det finns god sjukvård när medarbetare blir sjuka och att det finns en väl fungerande omsorg för våra medarbetares anhöriga.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu har Vänsterpartiet tvingat regeringen att gå fram med ett förslag till vinstbegränsningar som har blivit totalsågat, inte bara av företagen i de berörda branscherna utan också av stora delar av övriga näringslivet, av tunga myndigheter och av flera fackförbund.

Förslaget är skadligt av flera skäl – dels rubbar det grundläggande principer för äganderätt och näringsfrihet. Vilka är de nästa branscherna regeringen vill ge sig på av populistiska skäl? En rad av negativa uttalanden om näringslivet lägger en våt filt över företagandet och minskar Sveriges attraktivitet som land att investera i.

Dessutom kommer tillgängligheten och kvaliteten att bli lidande. En utredning visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer ha ytterst svårt att överleva om utredningens förslag går igenom.

Läs även: Moderaterna: Regeringens förslag slår hårt mot mängder av patienter och elever

Utvärdering efter utvärdering pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare. I dag bedrivs i snitt cirka 20 procent av välfärden i privat regi och ändå brister tillgängligheten inom många områden. Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort?

Inom både vården och skolan har vi i dag en stor kompetensbrist och den väntas bli värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköterska eller lärare bara har en arbetsgivare på orten att söka jobb hos kommer knappast göra dessa yrken mer attraktiva. Valfrihet är viktig för både medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.

Läs även: Gymnasielärare: Skolpengen har fått oss att glömma vem skolan är till för

Som medborgare och som företagare har vi också ett starkt intresse av att skattemedlen används väl. Ingen vill se slöseri med skattepengar och detta används ofta som ett argument mot företagande i välfärden. Sanningen är dock att de samlade vinsterna hos välfärdsbolagen uppgår till ungefär 0,6 procent av de totala kostnaderna för välfärden.

Som företagare är vi oroliga. Om vi ska kunna fortsätta verka i Västernorrland så behöver vi en bra välfärd. Vi behöver effektivt nyttjade skattepengar. Vi behöver ha ett bra företagsklimat – det är så svenskt välstånd byggs. Regeringens agerande går nu i rakt motsatt riktning.

Niklas Thorén, 2004 Wecall AB

Kent Blomqvist, BN Måleri

Catrine Brännström, Lilium Fastigheter

Peter Gotthardsson, Lilium Fastigheter

Lars-Erik Runudde, ALERT

Robert Högdahl, Colorama Norrlandsfärg Birsta

Yvonne Sjöström, Birger Sjöströms Åkeri

Olov Söderström, Norrskog

Stefan Johansson, Bredbyns Gästgiveri

Malin Forhaug, Bredbyns Gästgiveri

Björn Rudström, Pacwire

Peter deBeau, Maskinring Västernorrland

Eddie Edwinsson, Mekanav AB

Gunnar Dahl, Hussborg Herrgård & Konferens AB

Erik Johansson, Knowit Norrland AB

Lars-Jerker Molin, Sleeping Fox Hotel Group

Leif Johnson, Brux AB

Ann-Christine Lundqvist, Nylands Städ i Kramfors/Sundsvall AB

Jimmy Söderström, Träteam Br. Nyberg AB

Markus Sundström, Sundfrakt AB

Bertil Magnusson Härnösands Kranlyft

Läs även:

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

Oändligt trött på pratet om "vinster i välfärden"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel