Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi fortsätter utveckla Sundsvalls skolor!

Att ge våra barn och unga är en bra skolutbildning är bland de allra viktigaste uppgifter vi har. Med det motivet har Koalitionen satt målet att Sundsvall ska ha Sveriges bästa skola år 2021. Det är både ett ambitiöst och väl befogat mål då skolresultaten under många år har varit för låga. När vi tog över ansvaret för Sundsvall befann vi oss på plats 269 av landets 290 kommuner. För att nå vårt mål krävs ett målmedvetet arbete och rätt resurser. Det allra viktigaste är välutbildade och engagerade lärare, ett pedagogiskt ledarskap i form av rektorer och förskolechefer, samt kompetent övrig personal i och kring våra skolor. Personalen är den enskilt viktigaste förutsättningen för att utveckla skolan.

Det har därför gjorts viktiga satsningar inom skolområdet. En riktad lönesatsning för lärarna med 45 miljoner kronor, en förbättring av rektorernas möjlighet att arbeta med pedagogisk utveckling och en påbörjad förstärkning av elevhälsan för att bara nämna några exempel. Det behövs även välanpassade skollokaler. Ett gediget arbete – med många inblandade – har gjorts för att ta fram en samlad bild över lokalbehovet för kommunens skolor och förskolor de kommande åren. Detta resulterade i en lokalförsörjningsplan, som antagits av barn- och utbildningsnämnden i full politisk enighet.

De förändringar vi nu genomför i Sundsvall görs för att samla resurserna där de gör mest nytta. Skolan ska ha lämpliga lokaler av rätt storlek. Tomma eller dåligt utnyttjade lokaler tar pengar från undervisning och skolhälsovård. Vi förstår oron många känner inför nästa läsår – hur blir det för vårt barn? Det skapas alltid oro vid förändringar. Man vet vad man har i dag, men inte vad som komma skall. Detta är fullt förståeligt och mänskligt och ska tas på allvar. Men det varken kan eller får hindra utvecklingen till något bättre.

Skolan i Sundsvall ska vara för alla elever. Varje barn ska ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Det är därför vi behöver omvandla resurserna från lokalkostnader till undervisningsmedel. Det är genom att satsa resurserna på detta som vi kommer att kunna nå vår vision: Sundsvall ska ha Sveriges bästa skola 2021.

För Koalitionen Sundsvall i barn- och utbildningsnämnden

Annelie Luthman (FP), ordförande Sven Bredberg (M), vice ordförande Elin Nilsson (M) Ulla-Carin Åslund Andersson (M) Mathias Rex (MP) Helen Löfblad (C) Birgitta Rönnquist (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel