Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ger en helhetshistoria om vad som faktiskt hände när Johan försvann"

Det var den sjunde november 1980 som den 11-årige Johan Asplund spårlöst försvann från sitt hem i Bosvedjan.
Nu släpper Sundsvalls Tidnings Mikael Tjernström, Kristina Forsström och Anna Wikner en poddserie i flera avsnitt om det uppmärksammade fallet.

I dag är det 35 år sedan Johan Asplund försvann och än i dag finns det inget svar om vad som hänt Johan.

– Det här är ett ämne som vi har skrivit jättemycket om genom åren. Nu tar vi ett nytt grepp och berättar det på ett nytt sätt, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning.

Tre journalister på Sundsvalls Tidning släpper nu poddserien "I brottets spår" om Johanfallet. De har i stort sett stängt in sig i ett rum på redaktionen sedan slutet av september för att gräva i gamla förundersökningar och intervjua personer, kopplade till fallet Johan.

– I en poddserie finns det utrymme att berätta så mycket mer. En traditionell artikel begränsar hur många röster och personer man kan ha med, säger Kristina Forsström.

Fallet med Johans Asplunds försvinnande har under åren tagit flera vändningar. Till exempel den så kallade "Johanmannen" och med Thomas Quick.

– Vår ambition är inte att lösa fallet men att ge en helhetsbild av den här historien som aldrig tidigare speglats, säger Mikael Tjernström.

– Även folk som tror sig kunna det här fallet kommer att få höra nya saker, säger Kristina Forsström.

I dag är det premiär för upptaktsavsnittet av "I brottets spår" men än är allt arbete inte klart. De sista pusselbitarna med manus ska skrivas klart, text ska spelas in och ljud ska mixas. Allt inför premiäravsnittet den första december.

Podden kommer sedan att publiceras en gång i veckan i sex delar.

– Det här är inte en historia om Thomas Quick. Det är en historia om Johan Asplund och vad som faktiskt hände när han försvann, säger Anna Wikner.

Här kan du lyssna på deras upptaktsavsnitt: 35 år efter Johan Asplunds försvinnande – mamman: "Han finns där ute någonstans"