Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi gör mål för att bli glada – inte för att disciplineras

ST och Fotbollskanalen har nyligen presenterat siffror som visar att antalet herrlag i Göteborg minskat från 418 till 135 på 30 år. Antal damlag minskade från 112 till 35. Många av landets föreningar närmar sig hundra år, men mycket lite tyder på att klubbarna finns med nästa sekel.

Läs även: Stor granskning om klubbdöden i fotbolls-Sverige – så är läget i Medelpad

Alla vet att tramset med matcher utan vinnare och serier utan poäng är anledningen.

Sporten växte fram i 1850-talets England eftersom den tilltalade människans grundläggande behov av att knäcka andra människor. Vecka efter vecka. År efter år. Lagligt.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men föreningsmänniskornas infiltrerande av sporten tog bort charmen med sport. Idag handlar sport i första hand om att som förälder ställa upp på obetalt arbete för att belönas med ett betalt arbete så att barnen ska få kontakter som ger dem möjligheten att spela i rätt lag så att de som vuxna har förtur till att ställa upp på obetalt arbete.

Teorin att gymmen och individuella uthållighetssporter stjäl utövare från lagsporten är inte relevant. Sporter som terrängcykling har haft ungefär lika många utövare genom åren. Istället söker sig gårdagens idrottsutövare till e-sporten, där antalet mål betyder allt och föreningsmänniskor ses som något suspekt.

Därför är Jonas Öbergs insändare "Många rynkar på näsan åt e-sporten – den ger nyttiga lärdomar för livet" lite lätt läskig. Disciplin, organisation, stress, prestationsmoment, grupparbete, utveckling och konflikthantering är sportens inbyggda fiender.

Lämna e-sporten i fred. Vi gör mål för att bli glada, inte för att disciplineras.

Chroonbloom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel