Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har aldrig varit fler som bidragit med mer

Om Norrland ska vara vara levande och växa behöver vi en politik som inkluderar människor. Vi behöver en politik som gynnar tillväxt och förenklar för företagare. Vi behöver en politik som är ansvarsfullt finansierad krona för krona. Precis som valet 2010 så står arbetslinjen mot bidragslinjen. 

Niklas Säwén skriver i en replik till mig att det är tydligt att Moderaterna är nöjda. Det stämmer inte. Men vi är på väg åt rätt håll. Med en kvarts miljon nya jobb och en arbetskraft som aldrig varit större har utanförskapet minskat. Tiden då 140 människor om dagen förtidspensionerades är över. Att säga att klyftorna ökat är Socialdemokraternas vanliga retorik, en retorik som målar upp en mörk bild av Sverige. Det är en bild jag inte delar då vi har en sysselsättningsgrad som ökat, det är enklare att anställa och fler kvinnor jobbar heltid sedan socialismen styrde Sverige. 

Säwén hävdar vidare att vår halvering av arbetsgivaravgiften för unga och restaurangmomsen är dyr och ineffektiv. Samtidigt satsar regeringen 70 miljarder mer på välfärden varje år än vad som satsades 2006. De fem jobbskatteavdrag vi har genomfört har gynnat låg- och medelinkomsttagare och de som jobbar har en hel månadslön mer kvar i plånboken varje år.

Mot det står ett alternativ med en S-ledd regering, vars främsta förslag är en 90-dagarsgaranti. Ingen ung utan jobb, praktik- eller utbildningsplats i mer än 90 dagar. Det låter riktigt bra. Frågan är bara hur det ska gå till. Göran Perssons 100-dagarsgaranti fungerade inte på 90-talet och frågan är just vad som är skillnaden den här gången. 

Samtidigt som vi satsar 70 miljarder mer på välfärden varje år än vad Socialdemokraterna gjorde, vill de lägga mer pengar på utbyggda bidragssystem än vad de vill lägga på vård, skola och omsorg tillsammans. Vi tror på att öka drivkrafterna för arbete och att alla som kan och vill jobba ska ha ett jobb att gå till. Att förtidspensionera bort arbetslöshet är aldrig ett bra alternativ. 

Säwén hävdar till sist att Socialdemokraterna inte vill begränsa arbetskraftsinvandringen. Måhända att han själv inte vill det. Stefan Löfvén däremot har uttalat "Men jag tyckte då, och jag tycker fortfarande att det var fel att öppna upp det här. Det var inte bra" om arbetskraftsinvandring. Det är att bygga murar kring Sverige 

För att slutligen bemöta påståendet att vi inte skulle ha några egna förslag så ska jag rada upp några av dem: 

Investeringar på infrastruktur och bostäder på över 400 miljarder kronor fram till 2035.

100 000 nya bostäder fram till 2035. 

13 000 nya byggnadsjobb per år fram till 2035.

20 000 nya studentbostäder fram till 2020. 

Pröva förutsättningarna att bygga ut järnvägen i norra Sverige Nya stambanor för höghastighetståg.

Kortad handläggningstid för att starta företag.

Höjning av gränsen för förenklad faktura.

Minskad administrativ skattebörda för företagare. 

Underlätta för företagare i livsmedelssektorn. 

Satsning på Ung Företagsamhet och Drivhuset. 

Kortad handläggningstid på Migrationsverket.

Snabbare vägar till jobb för nyanlända.

Utveckling av Samhalls verksamhet.

Bättre stöd till jobb för människor med en funktionsnedsättning.   

Mål om 350 000 nya jobb fram till 2020.

Det bästa är att vi har full finansiering för våra förslag och vi talar faktiskt om vilka vi vill genomföra dem tillsammans med. Så kan Norrland och Sverige växa. 

Elin Nilsson (M)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel