Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har byggt vindkraft med stor ekonomisk förlust och förstört vår natur

Med anledning av insändaren Tillstånd för hundratals vindsnurror – men politikerna verkar vara ointresserade, undertecknad Sofie.

Sofie sjunger vindkraftens lov men det ljuder entonigt och falskt. Lovsången har troligen sin grogrund i miljö- eller centerpartitillhörighet, eller egen ekonomisk vinning. Vindkraft skulle inte byggas utan det statliga ekonomiskt stöd som finansieras genom att vi alla betalar av staten fastlagd avgift samt moms på all förbrukning enligt våra elräkningar. Kostnad ligger i spannet 7–12 öre per kilowattimme.

Subvention till vindkraft kommer enligt riksdagsbeslut år 2016 att fortsätta utdelas till år 2045, det vill säga 27 år framöver, och uppskattas till en kostnad av minst 200 miljarder kr och lär öka till 300 miljarder kr om höga vindkraftverk byggs havsbaserade.

Det enda parti som nämnt dessa kostnader för samhället i kronor är Liberalerna. Heder åt dem.

All el av vindkraft som hittills producerats i Sverige är mindre än vår export av el. Under alla år har exportpriset varit lägre än kostnaden för att producera vindkraften. Vi har därmed byggt vindkraft med stor ekonomisk förlust och dessutom förstört vår natur till ett pris som vi inte förstått storleken av. Politiskt ges därmed en ekonomisk miljösubvention till exempelvis Tyskland som ju inte är ett u-land utan borde betala vad elen kostar att framställa. Priset i EU sätts dock ofta med billig kolkraft som bas. Politiskt drivs vi i Sverige till detta för att kunna uppvisa att Sverige lever upp till utlovade miljömål i EU.

Följden av att subventionera vindkraft gör att vi manipuleras att tro att vindkraft är billigast och att kärnkraft kan läggas ned. Vi får i dag 40 procent av vår el från kärnkraft. Vi behöver nu mer el till fordon som är den största förorenaren. Utan kärnkraft står både bilar och tåg och vårt samhälle med elintensiv industri sig slätt, då vindkraft och solel i Sverige inte levererar då det är för lite vind och solen lyser på andra sidan jorden.

Rullgardinen verkar neddragen för att se ljust på vår energiförsörjning. Ryck i snöret!

Lennart Gustafsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel