Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har de politiker vi förtjänar

Replik på "Historielöst om E4", ST.nu 3 mars.

Ibland funderar jag, skall man höja på ögonbrynen? Ta sig för pannan? Eller bara ge upp? Björn Abelsson, före detta trafikplanerare, konsult och ”intresserad allmänhet”, gör en utläggning i ST om en historisk återblick gällande E4. Han redovisar en massa siffror och årtal gällande miljökonsekvenser och olika alternativ till förbifart Sundsvall, men framför allt spekulerar han kring brons betydelse när nästan all trafik har som mål att nå Sundsvalls centrum.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det vore intressant om Björn Abelsson kunde förklara hur bron skulle få, eller har, någon påverkan på den trafiken. Var bor någon inom vår kommun som tar bron, oavsett broavgift eller ej, för att komma till centrum? Sundsvallsbron har naturligtvis begränsat trafiken förbi Sundsvall och det är absolut i huvudsak positivt. Men tänk om ett västligt alternativ hade dels löst förbifarten, utan avgift, och dessutom givit Trafikverket och trafikplanerarna möjlighet att ”göra två flugor på smällen”, nämligen att dra både E4 och järnväg i ett västligt alternativ.

Då hade Västra stationen kunnat bli en matarstation till en terminal i de västliga delarna av Sundsvall. Hela det nuvarande järnvägsområdet vid centralstationen kunde ha blivit disponibelt för till exempel bostäder. Alla järnvägsövergångar mellan nuvarande järnvägsstation och Sidsjövägen skulle kunnat få försvinna och spårområdet kunde blivit positivt utnyttjat för annat, till exempel bostäder. Ett sådant alternativ hade naturligtvis också löst problemen kring E14, Bergsgatan, Dalgatan, Sidsjövägen, Skolhusallén med mera.

Jag tror tyvärr att vi måste konstatera att vi har de politiker, och därmed de verkställande tjänstemän, som vi förtjänar. Förr var det så, att de som iklädde sig ansvaret för ”det allmänna” var sådana som var att betrakta som stadens ”fäder”. Alltså sådana som från olika synpunkter var lämpliga att ta på sig ansvar. Men dessa företrädare hade vanligen en annan verksamhet som sin huvudsakliga försörjning. Numera är våra främsta politiker också politiker till yrket, dessa saknar då vanligen erfarenhet från affärsmässiga och konkurrensutsatta upphandlingar och verksamheter.

Rune Östberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel