Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har längst vårdköer i Sverige – S låter ideologin gå före patientnyttan

Nyligen släppte Moderaterna i Stockholms läns landsting en rapport där Stockholm jämförs med sex andra landsting, bland annat Västernorrland. Här i Västernorrland har S styrt i snart hundra år och resultaten är nedslående. Bara 50 procent av patienterna får en operation i tid, kostnaden för inhyrd personal är högst i landet och ekonomin är katastrofal med minussiffror flera år.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

16 av 21 landsting är i dag styrda av Socialdemokraterna och deras samarbetspartier. Över 100 000 människor står i dag i en vårdkö. Sedan S kom till makten i landet 2014 har de gjort otaliga försök att dölja sina egna misslyckanden i sjukvårdspolitiken genom att sätta en bild av att problem i sjukvården enbart existerar i Stockholm. Det ställer vi inte upp på.

Stockholm har sammantaget landets kortaste sjukvårdsköer, vilket till stor del beror på att Alliansen där har tagit in privata vårdgivare för att korta köerna. Vi moderater i Västernorrland har länge kämpat för att få gehör för våra idéer kring fler privata aktörer men fått kalla handen av S som mycket hellre vill harva på i gamla hjulspår och låta ideologi gå före patientnytta.

Det är ren lathet av S att skylla de dåliga resultaten på att landstingen utanför Stockholmsregionen har mindre befolkningsmängd och andra förutsättningar.

För att hitta gemensamma lösningar måste regeringen släppa fixeringen vid Stockholm och våga prata om de utmaningar i vården som alla landsting delar: Brist på medarbetare, brist på vårdplatser och överbelastade akutmottagningar. Vi moderater vill att regeringen:

■ Återinför Alliansens kömiljard, som effektivt mellan 2006–2014 halverade vårdköerna.

■ Slänger förslaget om vinsttaket för välfärdsföretag i papperskorgen – dessa kommer annars att tvingas stänga.

■ Upprättar en nationell kompetensförsörjningsplan, där bland annat fler utbildningsplatser på sjuksköterskeprogrammen ingår.

Stockholm och Västernorrland må ha olika förutsättningar. Men även ett litet landsting kan vara välskött och välfungerande, titta bara på alliansstyrda Halland som har toppresultat inom flera olika områden. Det är ren lathet av S att skylla de dåliga resultaten på att landstingen utanför Stockholmsregionen har mindre befolkningsmängd och andra förutsättningar.

Per Wahlberg (M), oppositionsråd i Landstinget VästernorrlandIrene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting

Läs också:

Medelpad och Ångermanland borde samarbeta mer

Jag kan inte längre stå bakom mitt parti i sjukhusfrågan – nu lämnar jag

Vinstuttag i välfärden strider mot allt vad marknadsekonomi heter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel