Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har påbörjat en resa mot tredje riket

Annons

Även om vi inte är fullvärdiga nazister i Sverige i dag så måste vi våga se att vi trampar i nazismens fotspår. 1941 började nazister konfiskera värdesaker av judar. De tvingade också judar att bära stjärnor på sina kläder för att på så sätt förenkla det systematiska förtrycket. Våld i olika skepnader. Det inrättades även ghetton för judar, romer och oliktänkande som slutligen skeppades till koncentrationsläger.

2015 har Danmark börjat konfiskera värdesaker av flyktingar. I Storbritannien tvingas flyktingar bära armband för att de ska ha rätt till mat. I Malmö fick flyktingar bo i Malmömässan under hemska förhållanden där tillgång till dusch och madrasser förnekades trots att vistelsen varade i flera dygn.

Vi är inte framme vid ett tredje rike än, men det innebär inte att vi påbörjat en resa mot något som liknar detta. En resa som när den väl har satt fart är väldigt svår att få stopp på. Vi måste kämpa med att se människor, inte siffror. Det handlar inte om huruvida det är möjligt, lagligt eller rent ekonomiskt hållbart. Det handlar om att stå upp för en värld som vi tror på.

Jag vet att 99 procent av de som läser detta aldrig skulle neka en hungrig människa mat om den knackade på dörren. Ekonomiskt hållbart eller ej, vi vill inte ha en värld där vi lever i en bubbla av välfärd samtidigt som människor lider utanför. Vi är mer än så. Vi är bättre än så.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

RO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel