Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi har testat alla påsköl

Dags för årets första säsongsöl. Liksom till julen, har det blivit tradition med speciella öl – drycker som smakmässigt anpassats till helgernas traditionella rätter. Likt julölen bryggs påskölen generellt på rätt hårt rostad malt och är mestadels något starkare och fylligare än mer konventionella lageröl. Flertalet passar också utmärkt till påskens sill- och äggrätter, den rökta laxen och de kraftfullare även till lammsteken.
I år finns 15 varianter att välja på i Systemets fasta sortiment, plus ett större antal regionalt lanserade varianter. Då det inte finns några fasta bestämmelser för hur en påsköl ska smaka så det är rätt stor variation i utbudet, med såväl olika ale som lageröl.

Annons

Årets påsköl på Systemet

Fynd – bästa köp

Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 1360

Karaktär: Här samspelar alla smakkomponenter på ett imponerande sätt. Exponerar en gräddig textur med delikat malt/humle-balans och harmoni i den något söta, fruktiga, sirapstonade smaken med välavvägd, inte alls påträngande, beska. Ett av årets bästa ölval till påskbordet.

Oppigårds Easter Ale, 5,3 %, Sverige

Pris: 50 cl/27,80 kr Systembolagsnummer: 1374

Karaktär: Som vanligt välgjort och gott med generös humlearomatisk doft och med en rik maltsmak med inslag av torkad frukt, mogen citrus (från amerikansk cascade- och centennialhumle), sirap och bröd.

Pumpviken Påsköl 2016, 5,8 %, Sverige

Pris: 50 cl/30,30 kr Systembolagsnummer: 1341

Karaktär: Stor och fruktig sötmaltig smak med associationer till koncentrerade äpplen i en bussig, munfyllande, klart lättdrucken och välgjord stil med sötma och mild, men ganska lång, efterbeska.

-

Bra köp – mycket för pengarna

Mariestads Påsköl, 5,8 %, Sverige

Pris: 50 cl/19,40 kr Systembolagsnummer: 1315

Karaktär: Säkert och välgjort val i en torr, maltrik, stil med inslag av knäck, vörtbröd och med påtaglig efterbeska. Användbart allroundöl på påskbordet.

Dugges Easter Lager, 5,6 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,70 kr Systembolagsnummer: 1382

Karaktär: Exponerar en brunsvart färg, en mörk chokladton i doften som går igen i den brända, stramt torra smaken med tydliga stråk av kavring, hårdrostat kaffe och försynt, men balanserad beska. Kan fungera fint som alternativ till vin till den vitlökssmakande lammsteken.

Barlingbo Hynen, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,70 kr Systembolagsnummer: 1357

Karaktär: Här bjuds en hårdrostad kaffelik, tydligt rökig maltsmak med stråk av choklad, soja och kryddor. Exponerar ovanligt mycket karaktär och djup för den låga alkoholhalten. Men man måste uppskatta den lite brända, hårdrostade stilen. Kan fungera fint till påskalammet.

Dugges Easter Porter, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,70 kr Systembolagsnummer: 1388

Karaktär: Här uppvaktas smaklökarna av en harmonisk, välformulerad bränd maltighet med toner av mörk choklad och kaffe i en relativt torr porterstil. Fungerar såväl till mörk choklad som till kött, typ påskens lammstek. Däremot inget förstahandsalternativ till sill och lax.

Wisby Påsköl, 6 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 1390

Karaktär: En torr och stram, rödbrun, påsköl med accentuerad, närmast malörtslik, beska tillsammans med ett generöst humleinslag av torkade frukter och mörk sirap. Gränsar till fynd.

Jämtlands Påsköl, 6 %, Sverige

Pris: 33 cl/20,90 kr Systembolagsnummer: 1385

Karaktär: En tydlig, närmast burdus, beska är framträdande i en torr maltighet. En kompromisslös, matkrävande öl som får klart godkänt men som dock inte övertygar lika självklart som tidigare år. Men kan fungera fint till allt från sill och lax till revbensspjäll och lammstek.

Frequency Oatmeal Porter, 6,1 %, Sverige

Pris: 33 cl/24,50 kr Systembolagsnummer: 1304

Karaktär: En något fet porter med drag av romerska bågar (apelsinchoklad) med viss sötma, stråk av knäck och kaffe med en accentuerad, passande humlebeska. Välgjord porter att smutta på till en bit fin mörk choklad eller i eget majestät utan tilltugg efter maten.

-

Prisvärt

Three Hearts Påskebrygd, 6 %, Sverige

Pris: 50 cl/16,80 kr Systembolagsnummer: 1327

Karaktär: Rostad, maltig smak med viss farinsockersötma, pomerans och blygsam beska. Helt okej bruksöl till påskbordets salta rätter till bra pris.

Södra Bunny Brown Ekologiskt, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/16,50 kr Systembolagsnummer: 1323

Karaktär: En tämlig mild, försynt humlebesk, mörkbrun öl med stråk av mörkt bröd och torkad frukt i den sötmaltiga, lättdruckna smaken som fungerar till det mesta på påskbordet – dock utan att sticka ut i vare sig positiv eller negativ mening.

Bryggmästarens Bästa Påsköl, 7 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 1397

Karaktär: Harmonisk påsköl med bra beska från Åbro Bryggeri. Bjuder på rik sötmaltighet där alkoholnivån ger en behaglig rondör och glycerolfetma med fin balans mellan smakkomponenterna. Har faktiskt vunnit på höjd alkoholhalt sedan tidigare år.

Örbaek Påskebryg, 7,2 %, Danmark

Pris: 75 cl/56,20 kr Systembolagsnummer: 1345

Karaktär: Här bjuds en alkoholsöt, karamellmaltig, något honungsfet karaktär med diskret beska i något endimensionell, belgisk ölstil med onödigt hög alkoholnivå.

-

Ej prisvärt

Jämtlands Påskebrygd, 4,5 %, Sverige

Pris: 33 cl/19,90 kr Systembolagsnummer: 1338

Karaktär: Bjuder på en pilsnerlik, bra beska men känns som helhet väl vekt och med endast svagt maltig vörtbrödighet, en vekhet som förstärks av den relativt låga alkoholhalten.