Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har tre år på oss att vända detta

För två veckor sedan presenterade Yougov en opinionsundersökning som visade att Sverigedemokraterna var Sveriges största parti. Det var en opinionsundersökning, inte ett valresultat. Men det räckte för att ge SD råg i ryggen, deras anhängare självförtroende och för att få deras väljare att sluta skämmas.

Annons

Under sommaren har tonläget höjts i den offentliga debatten. Flera borgerliga ledarsidor har tagit ett stort kliv åt höger och många etablerade skribenter bäddar för samarbete med SD. Splittringen inom den så kallade borgerligheten är tydlig och tonen ofta hätsk.

Det är knappast en slump att Jimmie Åkesson efter dessa framgångar inledde sitt sommartal med att spela en Ultima Thule-cover. För er som inte är bekanta med Ultima Thule så är det (eller var) en musikorkester som på 90-talet var mycket populär hos unga män med rakade skallar och bombarjackor som hade en förkärlek för att heila då de var på konsert.

Åkesson talade även om maktövertagande. Han gjorde klart för sin något förvirrade publik att SD trots stora framgångar och många platser i beslutande församlingar inte hör till etablissemanget. Något mer anmärkningsvärt är att han förtydligade detta genom att säga att partiet inte ska höra till etablissemanget. Partiet ska sätta agendan i samhällsdebatten. Partiet ska styra landet. Så sa han, Åkesson, lördagen den 29 augusti när han talade i Sölvesborg.

Detta hänger självklart ihop med det hat och de hot som de senaste dygnen drabbat två journalister som oberoende av varandra granskat "alternativa nyhetssajter". Alltså sådana sajter som är förvillande lika nyhetssajter och vars agenda är i stort sett två saker: hetsa mot människor med annan etnisk bakgrund än svensk, och ägna sig åt skrämselpropaganda som syftar till att skapa motstånd mot invandring, mot islam och mot andra företeelser som inte är svenska nog, samt att genom tydlig propaganda få sina läsare att tappa allt förtroende för etablerade medier och politiker som hör till "sjuklövern", det vill säga alla riksdagspartier utom SD.

Dessa båda journalister har oberoende av varandra, i enlighet med god journalistisk sed, försökt att få varsin intervju med en kvinna som på nätet kallas Julia Caesar. En kvinna som skriver öppet rasistiska texter och hetsar mot exempelvis muslimer och afrikaner. Denna kvinna bestämde sig då, i enlighet med dessa anonyma skribenters agenda, för att trycka till dessa båda journalister. Då hon själv arbetat som journalist på Dagens Nyheter torde hon vara väl införstådd med hur journalistiskt arbete går till, och det är därför mycket anmärkningsvärt att hon skriver ett inlägg där hon gör gällande att dessa båda har trakasserat henne. Detta alltså för att de försökt göra sitt jobb, som hon vet hur det går till.

Hon publicerar den ene journalistens telefonnummer. Den andra journalistens telefonnummer publiceras senare på Flashback. De båda journalisterna får sedan utstå ett par dygn av oavbrutet ringande i telefonen, människor som hatar och framför rena dödshot. Julia Caesar har lyckats med sin föresats – att stoppa granskningen av de egna skriverierna. Hon är fortfarande anonym.

Hennes försvarare och hejaklack, de som bistår henne med trakasserierna av de båda journalisterna är ironiskt nog inte sällan samma personer som annars kräver namnpubliceringar på människor vid blotta misstanken om ett brott, samtidigt som de hetsar mot journalister som ville göra en intervju med en kvinna vars anonymitet fortfarande respekteras.

Men, vad värre är. En etablerad skribent vid namn Marika Formgren, som skrivit krönikor i flera olika etablerade tidningar och dessutom sitter i Magasinet Neos (en borgerlig tidskrift som verkar i en humanistisk idétradition) redaktionsråd, går ut och stöttar denna Julia Ceasar. Trots att det hon skriver om de båda journalisterna är uppenbara lögner i ett uppenbart syfte, rycker alltså en etablerad skribent ut till hennes försvar och uppmanar till bojkott av tidningen Dagens Nyheter, där den ene av journalisterna arbetar.

Här och nu måste den som vill ha ett öppet samhälle och pressfrihet ta ställning. Det här är inte en fråga om höger eller vänster, det här är en fråga som överskuggar det mesta och där det inte borde vara några svårigheter att enas för de allra flesta i den politiska sfären. Stridsyxor måste begravas och detaljer glömmas bort för en stund. Positionering och polarisering göre sig icke besvär.

Sverigedemokraterna svär sig fria. De hävdar att de inte kan ta ansvar för vad deras svans tar sig för. Men SD har jobbat stenhårt sedan begynnelsen, de har varit flitiga på nätet och bidragit till att skrämma, hetsa och etablera en verklighetsbeskrivning som de nu har alla dessa nyttiga idioter som vidarebefordrar och sprider. Och de lyckas uppenbarligen. De alternativa nyhetssajterna har hög trafik och stort engagemang. De delas flitigt och många tycks helt omedvetna om vad det är de delar.

Och så påminner jag om vad Jimmie Åkesson sa under sitt tal om att SD inte ska höra till det nuvarande etablissemanget. "SD ska vara etablissemanget." Med det sanktioneras varje attack på det som idag är etablissemanget, nämligen det offentliga Sverige. På politiker, på myndigheter, på medier. Eftersom SD har ett eget universum där de skapar sitt eget språk, sin egen världsbild, sina egna regler och sitt eget etablissemang.

De senaste dagarnas attack på det öppna samhället som manifesterats genom att tillfälligt tysta två av Sveriges mest välrenommerade journalister som båda gjort ett hästjobb med att granska just SD är ett bevis på att Sverigedemokraternas agenda inte handlar om invandring eller flyktingmottagning. De vill bara få oss att tro det. De har en mycket mer långtgående plan än så.

Vi har tre år på oss att vända detta, om vi vill ha ett fortsatt öppet samhälle. Om vi vill att Sverige, som vi känner det, ska vara sig någorlunda likt efter nästa val.

Uppdatering: Sedan texten publicerades har Marika Formgren lämnat redaktionsrådet för Magasinet Neo. Dessutom har Expressen publicerat en artikel där Julia Caesars identitet avslöjas.

Läs också:

Jag är rädd för nästan allting, men jag vägrar låta rädslan styra

Frågor och svar om Sverigedemokraterna

Annons