Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi hoppas på en handlingskraftig regering som har företagens bästa för ögonen

Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss:

· Arbetskraft. Det är svårt att förverkliga utvecklingsplaner om vi inte kan hitta medarbetare. Det livslånga lärandet och utbildningar måste bättre matcha jobben vi erbjuder.

· Beskattning av arbetskraft från icke-EU-land. Bärnäringen riskerar att slås ut, idag hittar vi inte folk i Sverige som vill jobba, att då höja tröskeln för den villiga arbetskraften är inte en lösning.

· 3:12-reglerna. Om vi vill överlåta till nästa generation kommer liggande förslag innebära att vi ”straffbeskattas”. Ska det vara mer förmånligt att sälja till ett riskkapitalbolag? 

· Personalliggare. Nu omfattas även ägare av regeln och det blir ohanterligt i vardagen. Exkludera ägare från regeln och differentiera sanktionsavgiften utifrån storlek på företag.

· Äganderätten. Att vårda, bruka och ta hand om skogen görs bäst av ägarna själva. Ha tillit och genomför inte inskränkningar.

· Lastbilar. Skärp kraven på utländska lastbilar. Säkerhet och trygghet på vägarna är viktigt. 

· Lagen om anställningsskydd (LAS). Dagens arbetsmarknad ställer andra krav på anställningstrygghet än vad lagen som antogs 1974 tar höjd för. Här behövs en förnyelse som bättre speglar behoven för både medarbetare och arbetsgivare nu och framåt.

· Upphandlingar. Idag ställs orimliga och irrelevanta krav. Kraven hamnar för långt från affären och gör att vi i större utsträckning inte väljer att lägga anbud. Här behövs rim och reson i kravställande och uppföljning av de kontrakt som tecknas. Det riskerar annars att bli väldigt dyrt för skattebetalarna. 

Vi uppskattade tiden som ledamöterna ställde till vårt förfogande. Nu står det högst på vår önskelista att de agerar och tar beslut därefter. Vi vill bibehålla vår lust att driva och utveckla våra verksamheter. Känna en tillit till vår roll som företagare och att vi tillsammans kan skapa förutsättningar för fler jobb.

Så med hopp om att dimman lättar och att vi får en handlingskraftig regering som har företagens bästa för ögonen önskar vi er alla en riktigt god jul! 

Ulf Hagner, Blåtand i Stöde  

Lennart Bölin, Teknikutbildarna i Norden 

Eddie Edwinsson, Mekanav AB 

Maria Eriksson, Stöde Bud & Taxi 

Ann-Christine Lundqvist, Nylands Städ & Tvätt 

Mats Löfroth, Hotell Höga Kusten 

Yvonne Sjöström, Birger Sjöströms Åkeri 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel