Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan inte strunta i miljön bara för att vi är små

Replik på Våra utsläppsregler har ingen betydelse – ogenomtänkt att plåga invånarna med mer skatter, ST 31/10.

Sverige står för 0,15 procent av världens samlade klimatpåverkan. Det är så lite att om vi i teorin i smyg skulle nolla utsläppen nu så skulle det inte ens märkas globalt. Just detta har de sju riksdagspartierna som står bakom klimatlagen tagit fasta på: Den enda chansen för Sverige att göra skillnad är att vara så bra att andra kan och vill ta efter.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är raka motsatsen till hur Sture Harström ondgör sig över satsningar på bättre tåg, laddstationer för elbilar, bonus-malus-system för fordon och liknande. Harström har rätt i att detta i sig inte gör särskilt stor skillnad, även om det förstås går att säga om det mesta som behöver lösas globalt: De flesta länder, företag, städer eller hushåll har utsläpp som var för sig är så små att det inte gör någon skillnad. Kan vi då bara strunta i det allihop?

Som litet land är det riskabelt att vara 54:e eller 93:e på bollen; det är genom att visa upp en ledande industri som vi blir vinnare i klimatracet.

Större delen av näringslivet resonerar som de sju partierna; Sverige kan aldrig bli den största marknaden men vi kan bli den första marknaden. När alla ska åt samma håll, ger det svenska företag konkurrensfördelar, som betyder exportmiljarder och tusentals arbetstillfällen. Som litet land är det riskabelt att vara 54:e eller 93:e på bollen; det är genom att visa upp en ledande industri som vi blir vinnare i klimatracet. Därtill är många av omställningens delar särskilt relevanta i Sverige; exempelvis är klimatnyttan av eldrift mycket större i Sverige med vår förnybara el än i grannländer som Polen där elen huvudsakligen kommer från kolkraft. Stora utrymmen, långa kuster, jordbruksmark i träda och skogsavfall som inte används fullt ut är andra delar av Sveriges fördelar som vi bör dra nytta av.

Men Harström har rätt i att begära besked från politiken: Hur vet vi att det som görs är kostnadseffektivt? Är satsningarna de bästa när det gäller att inspirera omvärlden och bistå det gröna svenska näringslivet? Hur säkerställer vi att omställningen bidrar till att hålla ihop landet, inte slita isär det ytterligare? På dessa frågor bör samtliga sju partier som står bakom de svenska, världsledande klimatmålen ge tydligare svar.

Mattias Goldmann

Vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Läs också:

Jag kör knappt 200 mil om året i min jänkare – varför ska jag straffas?

Diesel och bensin är inte framtiden – våga öppna upp för elbilen

L: Orimligt att rika Teslaägare får stora rabatter – höj skatten för miljöbovarna i stället

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel