Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan spara miljontals kronor på vår åldrande befolkning

Cirka 30 procent av vår åldrande befolkning behöver på sikt hjälp av samhället, till en början hemtjänst och hemsjukvård och några av särskilt boende. De flesta av oss skulle kunna bo i den egna bostaden om den funkade på äldre dar.

Den statliga utredning som Barbro Westerholm ledde, "Bo bra hela livet", visar: om seniorer flyttar i tid, medan de orkar, till en tillgänglig trygg bostad med social sammanhållning kan tidpunkten för hemtjänstbehov skjutas upp med i genomsnitt 1,5–2 år. De flesta bor kvar i denna bostad resten av livet och slipper ensamhetens gissel som påskyndar många sjukdomsförlopp. Några kommer efter ett tag att flytta till ett särskilt boende, men det är en flytt som kan senareläggas i minst två år om man bor bra i en seniorbostad. Med tanke på att ett år med hemtjänst kostar samhället 250 000–350 000 kronor och ett år på särskilt boende 600 000-800 000 kronor går det att räkna ut vad bostäder som det går att bo kvar i betyder för kommunekonomin.

För Plus-kunder: Vill bygga lägenheter i Matfors: "Många äldre vill flytta när villan börjar bli för tung att sköta"

Enligt ett stort antal utredningar är endast 20–25 procent av det svenska bostadsbeståndet lämpligt från tillgänglighetssynpunkt. Att bo otillgängligt när man blir äldre kan bidra till isolering från vänner och samhälle. I dag hamnar många äldre i ”omvårdnadsapparaten” bara för att de har trappsteg där de bor, vilket gör att de inte kan leva ett normalt liv utan hjälp. När vi i SPF för ett år sedan slog ett slag för ett seniorhus i Nordingrå, passerade vi p-platsen för hemtjänstens fordon. Där stod 20-30 leasade bilar för att bedriva hemtjänst och hemvård i traktens glest belägna egna hem. Hur mycket skulle inte kunna sparas om man bygger seniorhus nära service och allmänna kommunikationer!

Hårdast drabbas seniorhushåll som tänkt sig att byta till en ny och mindre bostad.

För var tredje senior som flyttar i tid till seniorbostäder kan kommunen spara 1,5–3 miljoner kronor. De pensionärer som bor i småhus har ofta gjort det sedan 30–40 år tillbaka. Därför finns det runt 300 000–400 000 bostäder i Sverige passande för en barnfamilj där det i dag bor en eller två seniorer. För dem finns det ett ekonomiskt hinder att välja en ny bostad – ”flyttskatten”, som är ett samlingsnamn för de skatter och avgifter som uppstår vid köp eller försäljning av ett småhus. Hårdast drabbas seniorhushåll som tänkt sig att byta till en ny och mindre bostad. Detta är förödande både för äldreomsorgens ekonomi och samhällets bostadsplanering. Flyttskattens negativa effekter måste dämpas.

Uppförs attraktiva seniorbostäder till överkomliga priser blir det egnahem och lägenheter till salu. Kommunen slipper göra planer för nya småhusområden och bygga ut sådant som skolor, vägar och avlopp.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men vad är då ett attraktivt seniorhus? Seniorer vill gärna bo i det grannskap de känner till.  Boendekostnaderna ska vara överkomliga. Bostaden kan vara liten, men ha stort tillgängligt badrum och sovrum, men ska ha en gemensam lokal centralt i huset. Det ska vara nära till service och allmänna kommunikationer. En medveten kommun kan klara detta och spara miljontals kronor.

Fredrik von Platen

Bostadssakkunnig SPF seniorerna

Görel Thurdin

SPF seniorerna i Nordingrå samt ordförande för Seniorboende vid Vågsfjärden

Läs också:

Även äldre kvinnor har sex – höj åldersgränsen för cellprov och rädda liv

Kate Almroth (KD): Med allt äldre invånare kommer en utbredd ensamhet

►  S: Nu är det slut på straffbeskattningen för våra äldre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel