Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kan vara självförsörjande redan nu – om vi slutar äta kött

Flera partier har i dagarna gjort utspel om att de vill höja eller säkra förmågan att producera mat. Att vara självförsörjande är en bra idé, men problembeskrivningen bygger på felaktiga premisser.

Under världskrigen stod privata odlingar för en stor del av grönsaksproduktionen. Att besöka en koloniträdgård är inspirerande, när man inser vilka mängder grönsaker som produceras på liten yta.

När torra länder som Qatar planerar självförsörjning bygger de växthus och odlar grönsaker. De utnyttjar teknik och vetenskap, använder solkraft och avsaltar havsvatten.

Självförsörjning på vegetabilier är enkelt. Det är bara om man envisas med att äta djur som problem med vatten, energi, avfall och mycket annat uppstår. Övergång till mer växtbaserad matproduktion vinner hela vårt samhälle på, såväl etiskt, som miljömässigt och hälsomässigt.

När torra länder som Qatar planerar självförsörjning bygger de växthus och odlar grönsaker. De utnyttjar teknik och vetenskap, använder solkraft och avsaltar havsvatten. De inser att inga djur kan omvandla energi till näring på det sätt som växter gör.

Sverige producerar i dag ungefär 5000 kalorier i form av mänskligt ätbara vegetabilier per person och dag. Men det mesta av de kalorier vi i dag producerar i Sverige av mänskligt ätbara vegetabilier, som havre, råg, korn, majs, vete, raps, soja och så vidare används till att producera djurfoder. Sverige exporterar också en hel del spannmål som naturligtvis skulle kunna användas inom landet också.

Sverige är alltså redan mer än väl självförsörjande, om vi slutar äta djur!

David Stenholtz, Läkare för framtiden

Peter Kalmström, Djurens parti

Läs också:

Djurens parti: Hjälp djurbönderna att ställa om till vegetabilisk odling

Massdöd kan undvikas med växtbaserad mat

Trött på hälsohysterin – ge mig en grupp för köttätare som inte tränar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel