Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi kan visst ta emot fler flyktingar"

Västernorrland kan ta emot fler flyktingar, oavsett ökade kostnader och bostadsbrist.
Det hävdar Boel Godner (S), kommunalråd i Södertälje:
– De som säger ”det finns inga bostäder så vi kan inte ta emot några flyktingar”, de ljuger.

Annons

I Södertälje fnyser man åt de påstådda problemen med flyktingströmmen i Västernorrland.

– Vi har haft den situationen i tio år. 2007 tog vår kommun emot ca 1 400 flyktingar. I en svensk medelkommun har det handlat om mellan 40 och 80. Vi har spelat i en helt egen division, säger Boel Godner.

Hon hävdar att flyktingströmmen inte bara går att hantera, den är dessutom bra för landet.

– Det är bra att Sverige är ett land som ställer upp och tar emot de här människorna i en humanitär katastrof. I det akuta skedet just nu kan det förstås bli jobbigt, men anstränger vi oss och gör det här på ett bra sätt så kommer det att gynna oss i framtiden.

På längre sikt är flyktingarna nödvändiga för ett avfolkningslän som Västernorrland. Inom tio år kommer länet att drabbas av arbetskraftsbrist på grund av att så stora delar av befolkningen går i pension, i vissa yrken omkring hälften av de som jobbar i dag.

Länsstyrelsens tal om att det inte finns bostäder till flyktingarna avfärdar Boel Godner som "osmakligt".

– Det är klart att det finns bostäder. Kommer det en läkarfamilj eller ett fotbollsproffs finns det ju plötsligt det. Alla kommuner har en stor in- och utflyttning och det blir bostäder lediga hela tiden. Och nya bostäder måste byggas ändå. Sverige växer.

Hon tycker inte heller att det går att prata om ”var gränsen går” eller ”volymer och kostnader ”som har med flyktingmottagande att göra.

– De utgångspunkterna bygger på att Sverige är fullt och att våra skattemedel är konstanta och dessutom används på det absolut optimala sättet. Ett sådant samhälle finns naturligtvis inte. Hur många som kommer avgörs av konflikterna i världen. Vi gör rätt och de som stänger gränser gör fel. I mitt Sverige hjälps vi åt.