Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi kommer att fela, vi kommer att synda och slutligen kommer vi att känna oss som skit

Annons

Påsken är kommen och är för många kanske bland de första tecknen på att våren nalkas, även om jag vet att det fortfarande är snö hemma i Svallet. Bortsett från att duvorna pippar på min fönsterbräda så är påsken åtminstone för mig, ett vårtecken. För en del innebär påskhelgen röda dagar, att måla ägg, äta godis och pyssla med fjädrar och flörtkulor i regnbågens alla kulörer. Medan den för de med kristen tro innebär något annat. Delvis är det ju en sorgsen högtid då den handlar om Jesus lidande och död men det är också kanske den viktigaste högtiden. Och om du, som jag, haft en tung vinter, är påskens budskap ännu viktigare. Jag ska berätta varför.

Bibeln säger att, Jesus på Skärtorsdagen åt mat med lärljungarna, sedan tvättade han deras fötter och Skär betyder på ett ungefär ”ren”, därav namnet Skärtorsdag. På långfredagen korsfäste man Jesus och han dog en långsam och mycket plågsam död - det var en lång fredag. Med från jordlivet tog han alla våra synder och han var så full av synd att till och med Gudfader vände bort sitt ansikte. Det var oumbärligt att se på, så full av synd var Jesus. På den tredje dagen (judisk tid) återuppstod Jesus från de döda.

Oavsett om man är troende eller inte så har bibeln många fina budskap och metaforer. Påskhelgen är en fantastisk metafor och har ett viktigt budskap som går att använda när livet känns sådär okontrollerat, hejdlöst och hopplöst tungt. Mamma säger ofta att ”var inte så hård mot dig själv, Deniz” och i den mjuka mammarösten bor genuin omtanke som får de hårdaste av skal att krackelera och ned för runda kinder trillar stora tårar ofrivilligt. Men det är svårt att inte sätta press på sig själv i ett samhälle där vi konstant bedöms utifrån hur vi ser ut och vad våra prestationer är. Att sedan kombinera detta med att vara mänsklig är som att köra i 180 mot en enkelriktad väg, kollision är ett kommande och återkommande faktum. För att vi är just det - mänskliga. Vi kommer att fela, vi kommer att synda och slutligen kommer vi att känna oss som skit. Och här spelar påskens budskap sin roll, för Jesus dog på korset med alla våra synder, därmed är vi redan förlåtna. Och vare sig man tror, eller inte tror, bor det en omplåstrande känsla i att få vara förlåten, framför allt hjälper det att förlåta sig själv, för att man inte alltid är allt man önskar att man var. Så läs nu med mammas röst följande mening: Var inte så hård mot dig själv.

Och avslutningsvis, oavsett om du målar ägg eller går på Gudstjänst eller ingetdera så kom ihåg, att ha förtröstan, jordens sorgligaste dag bara var tre dagar ifrån den lyckligaste.

Deniz Fryksell

Tror att den största kampen i livet är att vara human i en värld med inhumana ideal.

d.fryksell@gmail.com