Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi lägger redan pengarna på vård, skola och omsorg

Annons

Replik på Kommunen behöver ingen dyr märkesjacka, ST 18 november.

Det har figurerat ett flertal olika siffror i media angående situationen i skolan den senaste tiden och jag förstår att det är svårt att hänga med i vad som är det senaste budet. Den 18 november, samma dag som din debattartikel publicerades, fattade majoriteten i barn- och utbildningsnämnden beslut om en budget för 2016. Denna skiljer sig från det underlag som förvaltningen tidigare presenterat. Låt mig berätta lite om den. I vår budget ökar vi utrymmet som förvaltningen har att bedriva verksamhet för med nästan 81 miljoner kronor 2016 jämfört med 2015. Vi ökar även skolpengen med 73,7 miljoner jämfört med 2015. Av dessa består 25,7 miljoner av en politisk satsning på de lägre åldrarna.

I budget finns också bland annat en ökning av resurser till Centrum för flerspråkslärande med två miljoner, en pott för landsbygdsskolor att söka ifrån, en extra satsning för att komma till rätta med sjukskrivningarna, en satsning för utveckling av Ljustadalens skola med teknikprofil. Detta är viktiga satsningar och jag är glad att vi kan göra dem trots det svåra ekonomiska läget i förvaltningen.

Du anser att vi bör lägga merparten av skattepengarna på vård, omsorg och skola. Jag håller med. Faktum är att det är precis det vi gör. För varje hundralapp av de skattemedel som kommunen får in går 42 kronor till utbildning och 38 kronor till vård och omsorg. Kvar finns 20 kronor. Dessa fördelas på följande sätt: Stadsbyggnad åtta kronor, kultur och fritid sju kronor, näringsliv och arbete fyra kronor och politisk verksamhet en krona. Jag och nämnden har ansvar för de 42 kronorna som går till utbildning och min viktigaste prioritering för 2016 och kommande år är att dessa resurser i högre grad än i dag ska gå till att eleverna får mer tid med sina lärare.

João Pinheiro

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel