Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste få svaret på vad som hände

Annons

Gråsosse är ett skällsord för många. Fast jag har länge försökt göra det till en hederstitel. Det finns ju så mycket mer än bara svart och vitt. Inte minst i politiken. Det gäller vare sig man vill måla världen röd, grön eller blå, att se gråskalorna för att inte hamna i onödig konfrontation. Jag menar inte att man därför ska kompromissa med vad som helst. Men det är sällan klokt att låta valet stå mellan allt eller intet. Då hamnar vi på islamisternas och nyfascisternas nivå.

En som försökte se politikens gråskala i sina försök att medla fram fredliga lösningar, var den svenske FN-chefen Dag Hammarskiöld som tillträdde 1953 när det kalla kriget var som allra djupast, som en kompromisskandidat mellan öst och väst. Han var, själv son till en konservativ statsminister, inte sosse även om han satt i flera socialdemokratiska regeringar. Han bidrog säkerligen till att det neutrala Sverige bistod FN med militär trupp till det av inbördeskrig drabbade Kongo. Det här med svensk trupp utomlands går uppenbarligen att förena med den svenska alliansfriheten.

Men mannen som pryder den nya svenska tusenkronorssedeln dog inte någon död som grånad gentleman. Han dog i en flygkrasch 1961 i Ndola i den dåvarande brittiska kolonin Nord-Rhodesia, det land som nu heter Zambia.

Ännu över 50 år senare är hans död en gåta. Det vill säga den officiella förklaringen har hela tiden inneburit att det antingen handlade om en olycka, det gällde också en svensk utredning som las fram så sent som 1993, eller att orsaken inte går att fastställa. Men så 2013 tillsatte FN en expertkommission, som i somras uppmanade FN att fortsätta med att utreda frågan. Sverige tar nu frågan till FN än en gång.

I tisdags publicerade DN uppgifter som i varje fall för mig är helt nya. Dokumenten visar att den utredning som 1962 för första gången slog fast pilotfel som orsak, inte var så objektiv som man kunde förvänta. Uppgifter läckte till de brittiska myndigheterna innan den publicerades. Britterna fick dessutom uppgifter ur andra förhör innan de själva förhördes.

DN, som hänvisar till den norske Hammarskjöldforskaren Hans Kristian Simensen, visar att den brittiska högerregeringen själv ansåg sig ha inflytande på kommissionen.

Britterna och andra kolonialmakter hade stora ekonomiska intressen i utbytarrepubliken Katanga, som vid självständigheten var en del av Belgiska Kongo. Den blivande premiärministern Edward Heath skriver: "det blir nödvändigt att hitta en väg för att stoppa Hammarskjöld". Det bevisar inte britternas skuld. Möjligen förklarar det varför Carl Bildt som utrikesminister inte gjorde något alls för att få klarhet i denna sak.

Och självklart innebär dessa uppgifter att man måste gå till botten med denna fråga. Forskarna tror att det, sannolikt i FN-huset i New York, finns dokument som kan sprida ljus i denna sak.

I dagarna kom också beskedet att de stiftelsevillkor ändras, som gjort att Hammarskjölds sommarhus Backåkra på Österlen hållit stängt i många år. Nu finns hopp om att det kan öppnas igen för allmänheten. Jag besökte själv Backåkra häromåret då det var stängt. En verkligt vacker plats. Låt oss hoppas att den nya FN-resolution som nu lagts fram av Sverige gör att vi får ett trovärdigt svar på frågan varför Dag Hammarskjöld dog.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel