Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste fasa ut fossila bränslen"

Vattenskidåkning är en annan sport som får uselt medelbetyg (1,57) i ST:s miljöenkät för olika idrotter.
Men jag tycker inte att vattenskidåkning är en miljöbov, säger Calle Jonsson, styrelseledamot i Matfors Vattenskidklubb.

Gemensamt för de fyra sporter som får sämst betyg i ST:s miljöenkät är att de använder motorer.

Och motorbåt är av förklarliga skäl mer miljöbov än roddbåt, men däremot är vår båt inom vattenskidåkningen så optimerad som det någonsin går för att inte släppa ut skit, till skillnad från tvåtaktsmotorer, säger Calle Jonsson.

Det är klart att vi måste fasa ut fossila bränslen, det är inget snack om det. Det vore harakiri att säga något annat ur ett holistiskt perspektiv.

Jonsson tycker att det är rimligt att alla motorsporter pressas så att de minskar sina utsläpp

Ja, naturligtvis, det är min vision att vi ska bli fler som åker vattenskidor.

Tuff fråga. Man kan se det ur från tusen olika perspektiv. De största bovarna torde vara de som har de flesta utövarna. Alla kringkostnader måste vara större på en jättestor fotbollsmatch med till exempel Giffarna. Men som sport är det väl något med motor som är värst, men det är inte vattenskidor.