Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi måste göra något drastiskt"

Medan utredningen pågår kring vem som egentligen är ansvarig för det gamla fabriksområdet i Nyhamn sätts byggnaderna i brand om och om igen.

– Vi måste göra något drastiskt i närtid för att i vart fall förhindra bränder, säger Greger Örjestål, projektansvarig på Sundsvalls kommun för arbetet i Nyhamn.

I förra veckan larmades räddningstjänsten till Nyhamnsfabriken inte mindre än två gånger. Även på länsstyrelsen anser man därför att något måste ske.

– På grund av bränderna håller vi på att titta om det är möjligt att få till stånd en akutsanering av området. Vi för en dialog med Naturvårdsverket och hoppas att vi kan få bidrag för det, säger Ulrika Blyberg, miljöjurist på länsstyrelsen.

I nästan tio års tid har Sundsvalls kommun haft ambitionen att byggnaderna på området ska rivas för att marken ska kunna saneras. Det stora problemet är att det i dagsläget inte finns någon som äger området där de gamla fabrikerna står. I december 2010 kunde ST berätta att kommunen ville upprätta en detaljplan för området. Men man har dels väntat in länsstyrelsens ansvarsutredning och nu väntar man på att länsstyrelsens förhandlingar med SCA, som ägde fabriksområdet tidigare, ska bli klara. Ulrika Blyberg berättar att ärendet dragit ut på tiden bland annat eftersom undersökningar i området visat på nya omständigheter. Ett nytt möte med SCA är dock inplanerat i maj.

Greger Örjestål som arbetar på mark- och exploateringsavdelningen på kommuns stadsbyggnadskontor och som också ansvarar för huvudstudien av området, är positivt till att länsstyrelsen vill göra en akutsanering.

– Från kommunens sida har vi uttryckt önskemål att man ska skynda på hela processen, säger han.

Innan detaljplanen kan slutföras måste kommunen också veta om man får statsbidrag för den långsiktiga miljösaneringen.

– Det är stora pengar det handlar om. Det beräknas kosta mellan 70 och 130 miljoner kronor och eftersom det finns statliga pengar att erhålla så vore det dumt att gå in och bekosta saneringen själva.

De många bränderna på området är inte bara farliga för de som uppehåller sig i byggnaderna. Röken kan sprida farliga ämnen och bränderna innebär också att den framtida saneringen kommer att bli dyrare.

– När det brinner kan en förorening sprida sig i byggnaden och de innebär att det är större volymer som innehåller farliga ämnen som måste hanteras, förklarar Örjestål.

Efter de senaste bränderna har ansvariga på kommunen diskuterat säkerhetsfrågan tillsammans med räddningstjänsten. Nu ska de besluta om man ska förhindra obehöriga att ta sig in i byggnaderna. Exakt hur det ska lösas har man dock ännu inte bestämt.