Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste ha modet att utveckla Stenstan för en levande stadskärna

Om ett år väljer vi Sundsvallsbor en ny regering som skall styra vårt älskade Sundsvall.

Hur vill den nuvarande politiska makten och oppositionen utveckla handeln i vår vackra och unika Stenstad?

Handeln i Stenstan har, som så många andra stadskärnor, utarmats kraftigt de senaste 20 åren. Handeln i Stenstan står för knappt 17 procent av handeln i Sundsvalls kommun. För att få stopp på butiksdöden i Stenstan måste vi börja samarbeta och genomföra ett antal genomtänkta åtgärder. Vi själva, som fortfarande bedriver handel i Stenstan måste bli betydligt bättre på service och kundbemötande. Handeln, fastighetsägarna, Sundsvalls kommun, hotell och övriga aktörer i stadskärnan måste agera kraftfullt och gemensamt för att skapa förutsättningar för lönsam handel i Stenstan, som vi alla värnar om.

Läs även: Helt rätt att flytta ut bilen från stadskärnan – dagens transportsystem måste förändras i grunden

Beslut om etableringar och investeringar på en ort fattas alltid efter ett besök i stadskärnan på orten. En stad fylld av folkliv, storstadspuls, bra och unik handel, ett rikt utbud av restauranger och kaféer är viktiga och helt avgörande för beslut om etableringar och investeringar.

Viktiga komponenter för Stenstans utveckling är tillgänglighet, bra och tydlig skyltning in till Stenstan, bra och billiga parkeringar, väl fungerande kollektivtrafik, bra tillgång till bostäder samt arbetsplatser.

Utnyttja Sundsvalls rika föreningsliv – Sundsvall har över 900 aktiva föreningar. Utnyttja kraften i deras ideella arbete och bjud in dem till Stenstan. Skapa naturliga mötesplatser, matmarknad, loppis, auktioner, utställningar, tävlingar, event, allsång med mera. Det ska vara kittlande att åka in till stan där det alltid är något på gång. Stenstan skall vara fylld av aktivitet varje helg.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Handelns utmaning är bland annat e-handelns dramatiska utveckling. Vi kan motverka och styra över handeln till fysiska butiker igen med ett batteri av konkreta åtgärder.

Se till att det finns möjlighet för mindre och unika butiker att överleva, och sätt upp pop up-butiker i tomma lokaler. Det är förödande när attraktiva butikslokaler i Stenstan får stå tomma i över sju år. Kreativ hyressättning måste till. Ett kluster av unika butiker, kemtvätt, tvätterier, skräddare, utökad servicegrad, nya tjänster och upplevelser är viktiga ingredienser. Vi måste ha modet att göra det oväntade – ingenting är omöjligt!

När vi bygger det nya och moderna Sundsvall med plats för över 100 000 invånare måste vi ha modet att släppa fram alla driftiga entreprenörer. När en driftig entreprenör vill bygga ett nytt hus i Stenstan väcker det en folkstorm. Bygg gärna men inte här. Projektet dör. När det byggs butikslador på över 200 000 kvadratmeter attraktiv jordbruksmark är det helt tyst på läktaren.

Det är driftiga och kreativa människor som bygger och utvecklar det nya moderna Sundsvall. Det räcker inte att värna gamla byggnader och ett folktomt torg mitt i centrala Sundsvall.

Kjell Undén

Stolt handlare i Stenstan

För Plus-kunder: Ytterligare en butik i Stenstan – tar över Indiskas gamla lokaler: "Ser fram emot att öppna"

För Plus-kunder: Duon gör comeback och tar över Tuppens lokaler – satsar på ett helt annat koncept

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel