Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste inse att det är kris – jag vill bo på en fungerande planet även som pensionär

Enligt forskare innebär klimatförändringarna att vädret allt oftare kommer bli extremt. Det som de varnar för har redan börjat. Den 10 september hade världen tio tropiska stormar. Många dog och dör fortfarande.

Det har även börjat här i Sverige. Under sommaren 2018 fick operationer ställas in på grund av värmen och många i till exempel Hälsingland fick lämna sina hem på grund av bränder. Innan våren var det extremt snöoväder i Mellansverige. Lador, bilhallar och andra byggnader, som till exempel Hasselas dansbana, rasade. Tre personer dog bara i Västernorrland.

Över 99 procent av alla världens forskare inom området menar att förändringarna orsakas av människor. Om vi inte lyckas vända kurvan till 2020 riskerar vi vår själva existens.

Läs också: MP: Vi måste sluta leva som vi vore den sista generationen på jorden

Jag som 80-talist vill gärna vara invånare på en fungerande planet även när jag går i pension. Varför har vi inte utropat krisläge?

Tänk om vi skulle bestämma att mest handla begagnat, minska kött- och mejeriintaget och sluta flyga. Tänk om vi i alla fall gjorde det här under den här mandatperioden. Det skulle både minska utsläppen och få politiker att känna att de har mandat och ansvaret att fatta hårda beslut.

Om man efter självrannsakan kommit fram till att man inte har möjlighet att minska sina utsläpp så finns ju fler sätt att bli en klimathjälte.

Enligt forskare är de närmsta tio åren kritiska. De kommer avgöra om vi kommer påverkas av klimatet på samma sätt som vi gör i dag, eller om vi kommer leva i en värld där alla länder återkommande drabbas av oförutsägbara mardrömsscenarion.

Läs också: Din konsumtion kräver 60 ton naturresurser om året – nu måste vi ställa om och köpa återvunnet material

I "Kalla fakta" i TV4 för ett par veckor sedan belyste man tydligt vad riksdagen kan göra bättre och vikten av att just Sverige tar sitt ansvar.

Om man efter självrannsakan kommit fram till att man inte har möjlighet att minska sina utsläpp så finns ju fler sätt att bli en klimathjälte. Man kan till exempel mejla sin riksdagsledamot och be denne arbeta för att riksdagen ska sluta sätta klimatet som prio två varje gång beslut ska tas. Det kostar inget mer än lite tid. Jag personligen tycker att ett mejl i veckan är lagom.

Hanna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel