Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste kunna kräva ärlighet från de vi väljer – lojalitet går åt båda håll

Jag är rädd att vi väljare har gett upp vår makt och tror på allt som "vår" partiledare säger. Men sanningen är ju att de flesta väljare inte har någon "partiledare" som de måste vara lojala mot.

Som det har blivit nu har vi en politisk makt som tycker att skattebetalarna ska vara lojala mot dem som är politiker. Men hur lojala är då dessa politiker mot sina väljare? Hur mycket av våra skattepengar försvinner iväg utan någon nytta och oftast med alla partiers godkännande, oavsett partifärg, för det främjar partiet. Sjukvården är det mest lysande exemplet där man absolut vill hänga kvar i något som inte fungerar men som alla partier accepterar för att det tjänar den politiska agendan bättre.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sedan har man lyckats att få mängden av väljare att tro att de har bättre chanser att påverka vården lokalt med landsting/regioner. Vilken bluff är inte det, den chansen är densamma som om riksdagen beslutar om samma förändringar. Det enda vi väljare får för den så kallade närheten till besluten är en väsentligt dyrare vård som vissa utnyttjar för egen vinning. Tro inte annat än att det finns många penningsökare både inom politikerskrået och den politiska tjänstemannasektorn. Titta bara 20 år bakåt i tiden för Landstinget Västernorrland och de saker som varit skandaler med de som utnyttjat skattepengar utan skrupler, och säg att det har förändrats.

Det har inte förändrats för att våra politiker har inte förändrats och vi som väljare har inte förändrats, vi gör som politikerna och skyller på nån annan.

Men vi borde oavsett vilken färg vi väljer på valsedeln kräva ärlighet bland de vi väljer och att de företräder sina väljare/skattebetalare och inte i första hand sina egna behov. Vi skattebetalare borde ha en egen opolitisk bedömare av hur politikerna sköter sig. En sådan skulle kunna hindra dem att utveckla extrema fördelar för sig själva. Jag tycker att vi i vissa fall låtit dem bestämma för mycket själva om löner och förmåner, utan någon kontroll från andra. De är valda för att sköta våra gemensamma skatteintäkter på bästa sätt, och då bör man inte som vanlig politiker ha större fördelar eller lön än majoriteten av de som betalar deras skatt.

Trött på lögner

Läs även:

Landstingshuset skulle bli ett utmärkt hotell – ut med lågpresterande tjänstemän och politiker

Alla förlorar i längden på att välja politiker till landstinget

Region – ett kostsamt namnbyte och ett luddigt begrepp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel