Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste samspela i trafiken – vare sig vi går, cyklar eller kör bil

Vi har fått nya trafikregler och jag tycker det ska bli spännande att se hur det kommer att fungera i praktiken. Vi är ju alla trafikanter så fort vi ska ta oss från en plats till en annan, vare sig vi väljer att endast använda apostlahästarna eller ta oss fram med hjälp av ett fordon på två, tre eller fyra hjul.

Jag hoppas att alla mina medmänniskor kommer ihåg att det är viktigt med ett samspel oss trafikanter emellan. För det mesta fungerar det ju bra vare sig jag går, eller sitter bakom ett styre eller en ratt. Tyvärr har jag allt för många gånger de senaste åren noterat att många tycks tro att de är ensamma ute i trafiken. Gångtrafikanter som bara går rakt ut på övergångsstället utan att kolla först, cyklister som susar fram i full fart över vägar och i korsningar, tillsynes endast tittande rakt fram. Förare av motorfordon som inte stannar vid övergångsställen trots att det står folk och väntar. Så framöver så hoppas jag få se mer av samspel då jag är ute i trafiken.

Sedan vill jag instämma i signaturen Måniccas, insändare i ST 16 oktober, och be alla er som kör mopedbilar (även epa-traktorer) att se till att ni har koll på trafikreglerna. Ja, det kan vara tufft att vara tonårsförälder, men jag tror det finns mycket att vinna på att engagera sig i hur man ska uppträda i trafiken när man sitter i sitt fordon.  Så framöver hoppas jag slippa möta mopedbilar på gångstigar, eller se dem komma i full kareta och ta kurvor i stort sett nästan på två hjul. Eller bli omkörd på 70-väg.

Gillar själv att känna att jag behärskar min bil och köra fort, men vill jag leka så tar jag mig till en plats där jag kan göra det så säkert som möjligt – inte på allmänna platser. Så jag önskar det kunde finnas en plats där förare av mopedbilar och epa-traktorer fick leka av sig.

Om ni, när ni är ute i trafiken inte kan ta och stäng av era mobiltelefoner och vara mer närvarande, så ta åtminstone och skaffa er handsfree. Det gäller även gångtrafikanter.

Att vara med om en trafikolycka kan förutom materiella skador ge ett livslångt personligt lidande, så låt oss alla framöver se till att ha ögonkontakt med våra medtrafikanter när så krävs.

Så en liten fundering, vi ska gå till vänster och framföra cyklar till höger på gång- och cykelvägar, då finns det risk för frontalkrockar beroende på om man har motsatta färdriktningar. Så förhoppningsvis blir dessa delade banor målningsmarkerad som de är längs Oskarsgatan.

TrafikTanten

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel