Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste se det positiva med våra nysvenskar

2015 vällde en flyktingvåg in över Sverige och många var negativa till att vi tog emot så många flyktingar.

När beslutet att starta en sommarskola för ensamkommande flyktingungdomar togs i kommunfullmäktige i Sundsvall protesterade Johnny Skalin och SD högljutt som vanligt när det gäller mottagande av flyktingar till vår stad.

För några år sedan gick Skalin till förvaltningsrätten och fick rätt att fatta beslut om att Sundsvalls kommun inte skulle ta emot ett hundratal ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Han fick rätt när han hävdade att beslutet att ta emot dessa ensamkommande unga flyktingar fattats i fel instans av våra politiska makthavare i kommunen.

Allt för många Sundsvallsbor ser bara problem med kommunens flyktingmottagning. Vi medborgare i Sundsvalls kommun måste se det positiva med våra flyktingar som kommer hit. Det är dags att sätta stopp för SD:s propaganda mot flyktingmottagningen.

Fördelarna med att ta emot flyktingar till vår kommun är avsevärt större än nackdelarna. En av fördelarna med att flyktingar blir medborgare i Sundsvalls kommun är att samhället långsiktigt tjänar på att fler människor börjar arbeta och betala skatt och att många nysvenskar startar företag. Dessa pengar bidrar till att förbättra vår välfärd.

Vi människor behöver vänskap och medmänsklighet för att må bra. Det blir dubbelvinst när människor från olika länder blir vänner.

Läs också: Sofia Mirjamsdotter: Riv upp den tillfälliga utlänningslagen så fort som möjligt

En annan fördel är att dessa nya svenskar berikar vårt kulturliv. Den enligt mig största vinsten med att så många människor från andra länder blir medborgare i vår kommun är de vänskapsförhållanden som blir ett faktum när så många människor möts.

2015 arbetade jag som volontär med att lära flyktingar svenska och att vara medmänniska. I dag har jag fått flera vänner från olika länder. Några från Afghanistan, några från Syrien och från Iran.

Jag träffar mina nya vänner regelbundet eftersom de bor i Sundsvalls kommun. Vi kan gå i affärer och ibland fikar vi på något av stadens kaféer och pratar om allt möjligt. En av mina nya vänner som är kurd och kommer från Iran spelar innebandy med mig varje fredag och nu har en av hans iranska vänner som flyttat till Sundsvall också börjat spela innebandy i vårt glada gäng.

Läs också: Var det bara när flyktingströmmen kom som invandringen fick kosta?

Vi människor behöver vänskap och medmänsklighet för att må bra. Det blir dubbelvinst när människor från olika länder blir vänner. Mina nysvenska vänner berikar min tillvaro och jag deras.

Så det är dags att städa bort den den unkna rasistiska och intoleranta inställningen till våra nysvenskar.

Det tjänar vi alla på. Tro mig, jag vet!

Anders Eriksson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel