Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi måste se till att alla får vara med

840 000 svenskar över tolv år står utanför nätet, visar årets undersökning av svenskars internetvanor som internetstiftelsen ISS gjort.

Det är ungefär var tionde person över tolv som inte kan eller har lust att använda datorer eller inte har internet hemma.

För resten av befolkningen känns detta säkert som en anomali, något lika udda som att se nån ute på gatan i badbyxor mitt i vintern. Till och med de flesta tvååringar(!) använder nämligen internet i dag.

De flesta av oss kan inte tänka sig en dag utan att använda internet för att lyssna på musik, titta på film, betala räkningar, shoppa, spela spel, beställa frisörtid, kolla på en presskonferens, läsa tidningar, ladda ner en blankett från Försäkringskassan eller kommentera vänners inlägg på Facebook.

För nio av tio är det ett sätt leva som vi inte vill välja bort – men för en av tio innebär vår ökade digitalisering ett allt tydligare utanförskap. Plötsligt försvinner nämligen en möjlighet efter en annan att få vara med och ta del av till och med basal samhällsservice.

Har du ingen mejladress?

Nehej, men då kan du inte vara med i den här tävlingen och du kan inte anmäla ditt intresse för att få information skickad för ingen vill skriva ut något på papper längre.

Vill du prata med nån i telefon istället för att mejla eller chatta? Nej nej, några telefonister har vi inte längre.

Vill du betala med kontanter? Nej, här tar vi bara kort – eller har du Swish kanske? (en så kallad app som gör att du kan flytta pengar med mobilen).

Friheten som nio av tio känner att digitaliseringen garanterar dem innebär det rakt motsatta för dem som inte klarar av den.

840 000 svenskar är inget ”undantag”, ingen liten grupp som ska behöva acceptera sämre service – speciellt inte från myndigheter – för att de inte behärskar internet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel