Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi på landsbygden skulle klara oss bra utan de tärande städerna

I dag tycks många människor ha uppfattningen att landsbygden endast är något som tär på landet och att det är städerna som producerar alla ekonomiska värden. Om du som läser resonerar så, svara då på följande frågor. Var kommer maten från? Var kommer råvaror som trä och malm från? Var kommer elen från? Svaret är landsbygden.

Läs också: Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

Landsbygden producerar oerhörda ekonomiska värden, värden som sedan nästan enbart kommer städerna till del. Endast en liten del av värdena kommer landsbygden till del och då heter det oftast något med stöd eller bidrag. Med det sättet att fördela pengar är det kanske inte så konstigt att landsbygden ses som tärande fast det i själva verket är städerna som tär.

Nåja, nu produceras en hel del ekonomiska värden även i städerna, men man ska komma ihåg att det på något sätt är beroende av att det produceras på landsbygden. Industrier behöver råvaror, i princip alla företag från it-företag till industri behöver el och alla människor behöver äta mat. Så även om städerna producerar är de fortfarande tärande och hur man än vrider och vänder kommer städerna alltid behöva något som landsbygden producerar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Städerna kan aldrig bli självförsörjande. Landsbygden skulle däremot klara sig utan städerna. De produkter och tjänster som produceras i städerna skulle kunna produceras lika bra om tillverkningen flyttades ut på landsbygden i stället.

Vi skulle även klara oss utan vissa saker som till exempel de flesta högteknologiska saker vi har i dag. Visst livet skulle kanske bli lite tråkigare, men vi skulle inte dö. Riksdag, regering och myndigheter skulle också kunna flyttas ut i landet utan problem och på så sätt skulle vi även klara av att fortsätta styra landet utan städerna.

För Plus-kunder: Svaret på de globala kriserna – bo på landsbygd: "Byn blir basenheten i det moderna samhället."

Avslutningsvis vill jag be dig som läser att föreställa dig ett scenario där man bygger murar runt våra tre största städer. På vilken sida börjar människorna krafsa på muren först tror du? Då blir det väldigt tydligt vem som föder vem.

Jennifer Breitner

Ordförande, Landsbygdspartiets Ungdomsförbund

Läs också: Norrland, en bra bit av Sverige – vi tillför nytta för alla i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel