Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi river bostadspolitik byggd på (S)ubventioner

I ett inlägg i ST den 20 februari skriver Veronica Palm (S) med flera att det i dag saknas en sammanhållen nationell bostadspolitik. Vi vågar påstå att det var länge sedan en regering angrep bostadspolitiken på en sådan bred front som nu.

Sverige har byggt på tok för lite bostäder under en alldeles för lång tid, något som också drabbar Sundsvall. Vi behöver bygga mer av olika boendeformer. Men det är Veronica Palms parti som suttit vid makten under många av de år som Sverige byggt för lite.

Sedan 2006 har Alliansregeringen rensat upp i Socialdemokraternas subventionsindränkta bostadspolitik från förr. Genom det nya hyressättningssystemet och de nya förutsättningarna för allmännyttan har vi vidtagit åtgärder för att få bostadsmarknaden att fungera bättre. Planfrågorna har fått ett nytt fokus med den nya plan- och bygglagen, med bland annat maxtider för hantering av bygglov. Vi har nyligen tillsatt en utredning för att se hur vi kan stimulera andrahandsuthyrningen.

Studentbostadsbristen är ett bekymmer men vi arbetar hårt med frågan. Bland annat har Boverket skapat enklare regler för boendeformer som rör studenter och ungdomar, vilket gör det billigare att bygga studentbostäder. Nyligen har en projektanställd tjänsteman presenterat sina förslag på hur vi ska få igång studentbostadsbyggandet. Han har under hösten 2011 rest runt till många av Sveriges universitetsorter och samtalat med kommunala företrädare om problemet.      

Steg för steg lägger regeringen grunden för ett ökat byggande och en bättre fungerande bostadsmarknad. Ledorden är långsiktiga spelregler och minskat regelkrångel. Mot detta står Socialdemokraternas enda svar, nämligen subventioner och åter subventioner.

Stefan Attefall, (KD)

Bostadsminister

Liza-Maria Norlin, (KD)

Ledamot i partistyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel