Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ska inte bygga murar mot omvärlden – det är dags att följa britterna

Den 2 maj föreslog EU-kommissionen att Sveriges EU-avgift ska öka, från 39,5 miljarder kronor till cirka 55 miljarder kronor. Dessutom ska den EU-rabatt som Sverige haft på 6 miljarder fasas ut. Rabatten har Sverige haft som kompensation för att vi är EU-byråkratins största nettobetalare.

Inför valet i september lovar nu samtliga riksdagspartier att Sverige inte kommer acceptera någon höjning av EU-avgiften samt att man helst inte ser att en kondensation för de 120 miljarder som Storbritannien tidigare erlagt i avgift ska bli verklighet i EU:s kommande budget.

Självklart skulle en ökad EU-avgift innebära en ännu sämre välfärd. Sveriges på ytan tuffa attityd kan bli svår att förverkliga. Det är få länder som reagerat med kraft mot kommissionens förslag – Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike står tämligen ensamma.

I stället för en höjd EU-avgift är det dags att följa Storbritanniens exempel och folkomrösta om EU-medlemskapet.

Jag är EU-motståndare och skulle önska ett självständigt Sverige. Vi ska arbeta på den internationella scenen genom mellanstatligt samarbete och inte begränsa oss till Europa; vi ska inte bygga murar mot omvärlden och stänga ute dem som är på flykt. Världen är större än EU. I stället för en höjd EU-avgift är det dags att följa Storbritanniens exempel och folkomrösta om EU-medlemskapet.

Lyckas vi lotsa Sverige ut ur EU kan vi sedan, när de nyliberala bojorna kastats av oss, åter kunna bygga ett solidariskt samhälle, där vi inte alltid måste låta marknaden bestämma. Tänk att kunna återta en samhällelig kontroll över allt det som privatiserats, tänk att kunna leva upp till devisen människovärde i stället för marknadsvärde. Tänk att öka betydelsen av valen till riksdag, regioner och kommuner. Tänk att bygga en demokrati med ett aktivt deltagande från folkflertalet. Det kan vi göra, men då är steg ett att Sverige ska lämna EU!

Peter Tjernberg

Läs också:

S: EU har gjort oss starkare och visar intresse för norra Sveriges sak

Politikerna måste våga utlysa nyval om EU

► Hoten mot rättsstaten Sverige – en gåta att vi inte följer EU:s direktiv

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel