Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ska inte förhandla med terrorister

Annons

Terrorister som använder våld för att hota och skrämma människor ska inte ha makt över svensk asylpolitik!

Tidigt på tisdagsmorgonen kom larmet till räddningstjänsten. En brand på ett asylboende i Munkedal i Västra Götaland. 14 boende evakuerades. Ingen skadades.

Vi för in ännu en brand på ett asylboende i statistiken. Hittills i år har över tio boenden eldhärjats och i de flesta fall misstänks det att bränderna varit anlagda. Bara under helgen tuttade någon på två tomma fastigheter som var tilltänkta som flyktingboenden.

Branden i Munkedal är extra oroväckande eftersom automatbrandlarmet tydligen aldrig startade och branden istället upptäcktes av vakter. Detta kommer mindre än ett dygn efter att Svenska Dagbladet uppmärksammat att kraven på asylboenden, speciellt när det gäller brandskyddet, lättats upp avsevärt. Tidigare krävdes en två sidor lång kravspecifikation på brandskyddet – nu står det i upphandlingen att leverantören bara ”på begäran” ska kunna redovisa en beskrivning av brandskyddet.

Nu är det inte läge att pruta med något så grundläggande som brandsäkerheten. Men det är en annan fråga än dagens viktigaste: hur den svenska debatten verkar låta sig påverkas av terrordåd.

När Umeå nu öppnar tillfälliga flyktingboenden i kommunen håller man de exakta adresserna hemliga på grund av rädsla för attacker.

– Efter den senaste veckans brandincidenter i södra Sverige tycker jag inte att det är okej att exponera de adresserna. Risken är att ligister får för sig att bränna ned lokalerna också här, förklarar socialdirektör Ewa Klingefors i Västerbottens Folkblad.

”Ligist” är inte nödvändigtvis fel ord. Ordboken definierar ordet som ”medlem i samhällsfarlig liga eller kriminellt band”. Mer rätt hade det dock varit om hon använt ”terrorist”.

För det är verkligen exakt vad det handlar om: ett systematiskt användande av våld eller hot om våld mot civila mål för att tvinga fram politisk förändring.

Och det är förmodligen den mest skrämmande konsekvensen av de upprepade mordbränderna: att fler samhällsdebattörer nu pekar på våldet och bränderna och menar att de är tecken på att Sverige måste skärpa sin asylpolitik. Nej, det är tecken på att Sverige måste skärpa sin bevakning av asylboenden för att garantera säkerheten. Terrorister bestämmer inte över svensk asylpolitik.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel