Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi ska tillbaka till Elitettan direkt"

Sundsvall I stället för ­Damallsvenskan väntar spel i Division I.

SDFF står inför en omstart modell större – men drömmen och målsättningen står kvar:

– Vi lägger inte i någon handbroms. Vi ska ­studsa tillbaka direkt, ­säger ordföranden Mikael ­Torstensson.

Snacka om skilda världar för Sundsvalls DFF.

2013 var säsongen då föreningen skulle fira ett avancemang till Damallsvenskan.

Om några dagar skickas laget i stället ner till Division I.

Arbetet inför den stora omställningen har redan inletts och nu berättar klubbens ordförande, Mikael Torstensson, om planerna.

– Puuh, vilken säsong vi har haft...Men, å andra sidan, det är bara idrott, säger Mikael Torstensson och fortsätter:

– Innan säsongen började sa vi att det här kunde bli riktigt bra om vi inte drabbades av några större skador, eftersom vi hade en ganska tunn trupp. Men det som inte fick hända inträffade.

Gudarna har sannerligen inte varit på SDFF:s sida den här säsongen – när det var som värst satt åtta startelva-spelare på läktaren skadade.

– Många tror säkert att vi förklarar bort säsongen med skadorna, så är det inte, men det är en väldigt stor del i varför det gått som det gjort. Så många skador, och så långa skadebekymmer vi haft, har jag aldrig någonsin varit i närheten av. Det har nästan blivit komiskt.

Men nog måste det finnas fler förklaringar än skadorna?

– Jo, självklart. Vi har haft en för tunn trupp, men vi har verkligen försökt att göra den större. Vi hade fyra, fem riktigt kvalitativa tjejer här på besök innan säsongen, men vi fick nej från dem. Det är spelare som nu är i Jitex och Qbik bland annat, de hade tillfört mycket för oss. Det är hela tiden en ekonomisk fråga och vi kan inte konkurrera med de damallsvenska lagen när det gäller kontraktsförslag.

Tränarduon Fredrik Carström och Patrik Jonsson lämnar. Fick de sparken?

– Nej, för fasen. Det var väldigt enkelt. Deras kontrakt går ut efter den här säsongen och det har varit en jobbig säsong. De ville ge oss chansen att tidigt börja höra oss för med andra, så att vi kan göra en bra nystart.

Vem blir ny tränare? Blir det någon från trakten som tar över?

– Ja, det är målsättningen. Vi för diskussioner med några aktuella och vi ser gärna att det är klart redan innan sista omgången. Vi vill ha bra namn och vi vill hitta tillbaka till den fotbollen vi spelade för ett par år sedan. Då spelade vi bra och kvalitativ fotboll och vi gjorde många mål.

Ni står inför en rejäl omstart. Vad blir målsättningen?

– Den har inte förändrats. Föst och främst ska vi upp igen. Vi ska studsa tillbaka direkt och sedan siktar vi vidare mot Damallsvenskan. Vi har organisationen och vi har varit där och nosat tidigare. Året då AIK gick upp så var vi otroligt nära. Vi vet vad som krävs.

I Division I spelar också grannklubben Selånger FK – och frågan är vad de vill med sin verksamhet.

– Vi kan inte motarbeta varandra. När jag frågade dem senast om de har någon ambition att gå upp sa de nej. Vi i SDFF ser oss som stadens förstalag, vi har varit på den här nivån och siktar uppåt. Vi ska ha både bredd och topp, men vi kan inte ha två elitlag i stan.

Är det läge för att samarbeta med Selånger?

– Jag tror att man kan samarbeta med vilket lag som helst. Det gäller bara att man är tydlig med vad man vill och när vi ska värva spelare så kommer vi värva spelare som kan konkurrera om en startplats.

SDFF jobbar mycket med att utveckla talanger och Mikael Torstensson berättar att ambitionen är att bli ännu bättre på den punkten.

– Vi måste bli bättre. Vi brukar producera flera flicklandslagsspelare och det ska vi fortsätta med. Nu har vi bara haft en som nått hela vägen till A-landslaget, Jenny Hjohlman, men vi jobbar för att bli ännu bättre på att fostra egna talanger.

Hur har ekonomin drabbats med en sådan här säsong i ryggsäcken?

– Det är klart att det har slagit hårt, men vi tror att vi ska kunna snurra runt. Det blir ju mindre kostnader i Division I, samtidigt tappar vi 200 000 kronor i bidrag från svensk damfotboll.

SDFF har en match kvar att spela innan säsongen är slut och sedan tas sikte mot Division I – och lyssnar man på Mikael Torstensson kommer ingenting i klubbens sätt att arbeta att förändras.

– Vi kan inte ändra på något. Det är en jäkla skillnad på Elitettan och Division I, ska vi lyckas bra i slutet på säsongen och kvala oss upp så måste vi vara rustade. Tränare, träningar, vårt fokus och kvalitén, allt måste vara på topp om vi ska klara av detta. Sedan vet vi inte hur det blir med ekonomin, vi räknar med att tappa en del sponsorer men vi hoppas att de flesta vill fortsätta hjälpa oss.

Trots degraderingen menar Torstensson att alla som arbetar i föreningen är målmedvetna.

– Jag fick ett mail från en i föreningen för några dagar sedan. "Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi ska tillbaka", stod det. Det är en härlig inställning. Vi lägger inte i någon handbroms, säger Mikael Torstensson.

SDFF-ordföranden som helt och hållet får lägga om planeringen.