Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi ska vara Sveriges bästa regnbågskommun 

Alla har rätt att känna sig trygga och bli sedda. Det är inte en förmån. Alla har den rätten. Vi har satt höga mål i Sundsvall om Sveriges bästa skola och Sveriges bästa företagsklimat. Det är riktigt bra då dessa frågor är grundbultar i vårt samhälle och det som bär välfärden. Ska vi kunna åstadkomma detta behöver vi vara inkluderande och välkomna alla oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet. 

Idag mår HBTQ-personer, speciellt de unga, sämre än andra. Det hör inte till Sveriges bästa skola. Forskning visar att de företag som genererar mest framgång är de där man har lyckats med mångfalden. Sveriges bästa företagsklimat kan alltså inte ha ett styre där alla ser likadana ut, har vuxit upp likadant och suttit i samma sandlåda när de var små. Vi behöver aktivt jobba med HBTQ-frågor för att lyfta hela Sundsvall och för att motverka att människor far illa och hamnar utanför på individnivå.  

Det handlar inte bara om att motverka mobbning och diskriminering. Det handlar även om att ifrågasätta normer och värderingar, vad vi egentligen tar för givet. Det har sagts förut men det tål att sägas igen; allt arbete för människors lika värde måste börja i skolan. Normkritik behöver implementeras tidigt och vi behöver alla fundera över vilka förväntningar vi sätter på barn utefter det kön de har. 

Ingen ska behöva gå till skolan med en klump i magen, ingen ska behöva stanna hemma från träningen för att hen inte känner sig bekväm i omklädningsrummet och ingen ska behöva bedriva ett krig mot sin egen kropp. Ingen ska ens behöva komma ut ur garderoben för det ska inte finnas en garderob över huvud taget. 

De här frågorna behöver lyftas ut och inte klumpas ihop med vårt resterande arbete mot diskriminering, eftersom kunskaperna är alldeles för låga. Därför skrev jag för ett år sedan en motion till Sundsvalls kommunfullmäktige om att vi aktivt ska jobba med HBTQ-frågor. Nu har vi sagt ja till att göra det och våra högsta beslutsfattare kommer att få utbildning för att öka sin förståelse. 

Det gläder mig mycket men det är långt från nog. Vi har bara börjat. Jag kommer inte att vara nöjd förrän alla skolor och förskolor i Sundsvalls kommun är HBT-certifierade. Det är nästa milstolpe jag kommer verka för. Först ökar vi kunskapen hos beslutsfattarna, sen i våra verksamheter. Med kunskap kommer förståelse och det människor förstår kommer de inte heller att förakta. 

Min vision är att Sundsvall ska vara den bästa staden i Sverige att bo i om man är HBTQ-person. Det ska vara känt i hela Sverige att här står vi upp för frihet, kärlek och öppenhet. 

Elin Nilsson (M)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel