Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi skogsägare ska inte behöva huka oss – vi har mycket att bidra med

Skogen är en viktig resurs för AB Sverige, folket och miljön. Därför kändes det gott då EU-parlamentet röstade nej till kommissionens förslag om avverkningstak. Möjliga avverkningsreferenser måste sättas av medlemsstaterna själva och framförallt i ett skogsland som Sverige. Genom skogsvårdslagen, utveckling av avverkningsteknik och kunskap om vad som påverkar miljön, så bedriver vi ett ansvarsfullt skogsbruk. För varje avverkat träd planteras minst två samtidigt som det sker en självföryngring som bidrar med ytterligare träd.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är tråkigt att se de krafter som menar att nederlaget i parlamentsröstningen är ett nederlag för Europas skogar. Vi är fullt medvetna om att några medlemsländer behöver titta på det egna landets långsiktiga skogsbruk. De besluten och det arbetet måste ske i och av länderna själva. I Sverige är tillväxten i skogen större än den volym som vi avverkar. Vi tar ansvar för framtida skogar och träden är viktiga som koldioxidbindare under sin uppväxt. När de nått avverkningsmogen ålder så skall virket användas inom byggandet och därigenom fortsätta sin koldioxidbindning.

Vi har fantastisk kunskap om hur trädet kan användas för att byta ut den svarta kolatomen mot den gröna. I ett län som Västernorrland med stora skogsarealer, kunskap om och ansvar för skogen så har vi mycket att bidra med. Som skogsägare så känns det ibland som vi måste huka oss, inte visa den stolthet och ynnest vi känner då vi befinner oss i den egna skogen. Vi måste våga berätta om vad vi ser av djur, svampar och lavar i den egna skogen. Och om det skulle vara så att vi och tidigare generationer skapat naturvärden som inte får tas med i fasighetens intäktssida vid en skogsåtgärd, så måste fastighetsägaren ersättas för bortfallet.

Vi har fortfarande likställda mål för produktion och miljö i svenskt skogsbruk. Omröstning om avverkningstak förändrade inte svensk skogsvårdslag utan gav Sverige fortsatt eget ansvar.

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland

Gunnar Heibring, ordförande Norrskog

Torgny Hardselius, ordförande Norra Skogsägarna

Läs även:

Vi är långt från målet – ut och jaga så mycket som möjligt

Upp med huvudet ur buskarna – det måste röjas upp på Alnö

Naturskyddsföreningen: Dagens skogsbruk hotar den biologiska mångfalden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel