Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi som jobbar på 1177 googlar ibland – men inte för att ställa diagnoser

Med anledning av insändaren Måste man googla på symtom kan jag lika gärna fråga grannen – vad har de för utbildning på 1177? ST 11/5.

De som arbetar på 1177 är sjuksköterskor, distriktssköterskor och barnmorskor. De arbetar utifrån Rådgivningsstödet som är utformat för hela 1177 av läkare, sjuksköterskor och tandläkare.

Patientsäkerheten ligger i att du beskriver dina symtom och att jag som sjuksköterska, utifrån dina beskrivningar, ska kunna ge dig ett råd. Rådet kan vara att du uppmanas till egenvård, hänvisas till vårdcentral, alternativt bör söka akut på primärvårdsjour eller akuten.

Ibland googlar även vi som jobbar på 1177, men då handlar det oftast om att kolla apotekets öppettider eller läsa om läkemedel i Fass.

Ibland behöver sjuksköterskan stöd i sitt beslut och kan då vända sig till de jourläkare som finns på sjukhuset eller i primärvården.

Ibland googlar även vi som jobbar på 1177, men då handlar det oftast om att kolla apotekets öppettider eller läsa om läkemedel i Fass.

Sjuksköterskor på 1177 ställer inte diagnoser, det gör ingen sjuksköterska. Vi kan, genom att lyssna in vilka symtom den som ringer in har, fundera på vad det kan vara; men som profession ställer vi inte diagnoser av medicinskt slag, vi ger råd om åtgärder.

Vi nekar ingen att åka omgående till akuten, men är dina symtom inte akuta så avråder vi eftersom bedömningen blir att du kanske får sitta och vänta mycket länge.

Det är beklagligt att du upplever dig illa bemött och oprofessionellt av sjuksköterskan du pratade med: att denne googlade och inte frågade vilken sjukdom du har.

Jag hoppas du ändå fick hjälp av vårdcentralen. Och jag hoppas du vill ringa igen till 1177, vårt uppdrag är att ge goda råd och vägledning kring hälsotillstånd och sjukdomar.

Sjuksköterska

Läs också:

L: Ge alla en fast husläkare – med tak för antal patienter

► För mycket chefer och hierarki – vårdpersonalen och lokal närhet är nyckeln till framgång

Öppet brev: Finns det ens någon vårdgaranti att tala om?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel