Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi stödjer Hamnarbetarförbundet i kampen för ett kollektivavtal

Hamnarbetarförbundet, som organiserar omkring hälften av landets hamnarbetare och i många hamnar är majoritetsfack, lade den 14 januari ett strejkvarsel med målet att teckna ett kollektivavtal för de egna medlemmarna. Bakgrunden är att fackföreningen vill kunna företräda sina medlemmar i förhandlingar med arbetsgivarna. De kräver därför ett i grunden likalydande avtal med Transportarbetarförbundet (som tecknat riksavtalet med arbetsgivarna).

Arbetsgivarna svarar med att säga ja till avtal, men samtidigt nej till möjlighet att förhandla lokalt och hindrar Hamnarbetarförbundet från att driva brott mot avtal till Arbetsdomstolen.

Sedan förra året har arbetsgivarna trappat upp konflikten med hamnarbetarna genom att utestänga alla de skyddsombud som utsetts av Hamnarbetarförbundet från arbetsmiljöarbetet. Detta har skapat en farlig situation på arbetsplatserna.

Hamnarbetarförbundet är en från LO fristående fackförening, och får därför inget stöd från de fackliga centralorganisationerna. De kan därför inte räkna med sedvanligt stöd i form av sympatiåtgärder. Samtidigt möter hamnarbetarna en mycket aggressiv motpart, som snarare än att vilja nå en lösning förhandlingsvägen trappar upp konflikten. Två timmars strejk besvaras med 15 timmars lockout.

När Hamnarbetarförbundet står upp för sina fackliga rättigheter ligger det på alla oss andra som solidariserar oss med den fackliga grundtanken att ställa upp. Solidariteten med ett arbetarkollektiv som står upp för medlemmarnas rättmätiga krav borde vara självklar.

Allt stöd till Hamnarbetarförbundet i dess kamp för ett kollektivavtal!

Karin Gustavsson, ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

Åke Johansson, vice ordförande Vänsterpartiet Sundsvall

Hans Zetterkvist, gruppledare Vänsterpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också debattartiklarna:

Allt stöd åt Hamnarbetarförbundet och deras krav

Industriarbetsgivare: Vi känner djup oro för hamnstrejken – den hotar jobb och tillit

► Svenska Hamnarbetarförbundet: Släppa in oss som fullvärdig avtalspart – ett rikstäckande kollektivavtal behövs

► Svenska Hamnar: En hamnkonflikt hotar svensk ekonomi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel