Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi tycker olika, men det är ok

Annons

Replik på "Naivt om gamla E4", ST 12 februari.

Fulaffe, som du kallar dig och jag må fortsätta använda, klappar till mig i ST angående min argumentation för att minska ned eller ta bort gamla E4 genom centrum. Han påpekar det omedgörliga för honom och många andra att gå eller cykla från Korsta till stan för att släpa hem kassarna då man handlar. Än mindre tycker han det verkar rimligt om man bor i kommunens ytterkanter, till exempel Njurunda. Dålig busstrafik, långa väntetider etcetera, anger Affe som underlag för sina argument. Han har helt rätt, men vad har E4 genom centrum med det att göra? Att en dåligt skött kollektivtrafik och för få möjligheter till cykelbanor med mera skulle vara en orsak till att ha kvar en gammal motorväg.

Fulaffe hävdar att han och många inte vill handla och släpa allt hem från stan, vänta på bussen och sedan dessutom gå hem från busshållplatsen. "Vi människor fungerar tyvärr inte på det sättet”. Nej det är därför vi har och väljer politisk väg. För att gemensamt förändra mönster och beteenden. Inte röka på krogen eller i bilen, inte grooma, bete sig hövligt, inte använda n-ordet och så vidare.

Med Fulaffes logik borde den som inte gillar bilbälte, strunta i det.

Att rädda miljön borde vara ett huvudmål i vår skiftning av beteendemönster. Det är vår tids utmaning.

Vid några tillfällen så nämner Fulaffe, mitt uttalande om affärer med "nya ideer” och han låter en liten raljant ton lägga sig över ordet. Då jag menar affärer och handel i Stenstan så menar jag inte bulkhandel, storhandel, kanske inte ens en matkasse, som Affe behöver släpa till bussen, utan en liten påse kläder, kanske en bok, museikatalog, ett bakverk eller en pava. All bulkhandel, skridskor till hela familjen, storhandla mat etcetera sker företrädesvis på bättre ort och plats än i en gammal 1800-talsstadskärna med en stadsplan från 1600-talet. Det bästa vore väl om Affe kan handla i Korsta och den i Njurunda kan köpa sina saker i Njurunda. Vi har stora köpcentrum runt stan med enorma parkeringar och jättestora fina vägar både dit och hem. Att ta bort E4 genom centrum är en handling av två delar:

• För miljön, minska möjligheten till trafik.

• Ge stenstan och centrum en unik och särskild ställning till tillväxt som stad för caféer, gallerier, museer, musik och nöjen. En flanörstad.

Vi tycker säkert olika Affe och jag, men det är ok för vi tycker i varje fall.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Petter Österlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel