Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi välkomnar förslaget om att starta ytterligare projekt för sanering av gifttunnor utanför våra kuster

Replik med anledning av debattartikeln Forskares debattinlägg om gifter i havsbotten är vilseledande – och har fel fokus.

Det är hög tid att investera i forskning och utveckling kring miljöutmaningarna i samhället och alla är välkomna att hjälpa oss att lyfta dessa frågor.

Våra projekt tar avstamp i tidigare studier som visar att fiberbankar innehåller mycket giftiga ämnen som dioxin och tungmetaller.

Läs också: "Gifter i havsbotten kan renas med bakterier – ny miljöteknik leder till många nya jobb i länet".

I de tvärvetenskapliga projekten använder vi oss av kunskap inom bioremediering som redan finns och utvecklar den med målet att använda levande organismer för att avgifta fiberbanksmaterial. Vi vill även förädla det avgiftade materialet till icke fossilbaserade produkter som HVO-diesel och flygbränsle. Forskningsresultaten blir ny kunskap som kan bidra till processer för rening och förädling av tidigare restflöden inom industrin.

Forskningens natur är att söka svar på svåra frågor och anta utmaningar där lösningen ligger bortom det vi i dag känner till.

Det är alltid en utmaning att gå från labbskala till större skala, men forskningens natur är att söka svar på svåra frågor och anta utmaningar där lösningen ligger bortom det vi i dag känner till.

Med avancerad teknik blir forskning på mikroorganismer, som bakterier och svampar, allt viktigare för att lösa problem inom medicin, miljöfrågor etcetera. Dagens teknik ger möjligheter att identifiera, karakterisera och modifiera mikroorganismerna och det är viktig att utveckla kunskap inom området på Mittuniversitetet.   

I dag vet vi för lite om hur fibermaterialet, tungmetallerna och miljögifterna sprider sig geografiskt i den närliggande havsmiljön över tid. Därför intresserar vi oss för ny teknik för autonom provtagning, mätning och analys över stora vattenområden. Tekniken kan användas för att följa att en sanering utförs miljösäkert och med tänkt resultat. I våra projekt ingår miljövetare, biologer, kemister och forskare inom elektronik samt företag inom till exempel miljöteknikområdet.

Problematiken med kvicksilver i dumpade tunnor liknar problemen med fiberbankarna. Vi välkomnar förslaget om att starta ytterligare projekt, till exempel för övervakning och sanering av gifttunnor utanför våra kuster. Satsningar på forskning handlar ju om att våga spänna bågen trots att det kan vara svåra problem som ska lösas.

Hans-Erik Nilsson, professor och dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten

Benny Thörnberg, docent i elektronik

Erik Hedenström, professor i organisk kemi

Anders Jonsson, professor i miljövetenskap

Dan Bylund, professor i analytisk kemi

Svante Holm, docent i biologi

Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel