Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill bygga en biogasanläggning i Korsta

Staten via Naturvårdsverket har beviljat ett bidrag till bygge av biogasanläggning i Korsta med 84 miljoner kronor. Det motsvarar 40 procent av byggkostnaden. Med denna tilltro från staten behöver vi nu komma till handling, om inte bidraget ska frysa inne. Bygget av den här anläggningen ligger i linje med Sundsvalls kommuns ambition att vara fossilfritt 2021.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

Varför ska vi bygga en biogasanläggning i Korsta? För att fasa ut de fossila bränslena räcker det inte med en lösning. Det ligger en fara i att olika regioner saknar en övergripande nationell plan och satsar för ensidigt. Det kommer att krävas många olika typer av teknologier och bränslen. En av dem är biogas. Den stora fördelen med biogas, bortsett från att den är nästan helt koldioxidneutral och inte släpper ifrån sig några andra farliga ämnen, är att den finns här och nu. Och den fungerar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ur miljösynpunkt har biogasen stora fördelar då det är ett 100 procent förnybart bränsle. En vanlig miljöbil får högst släppa ut 120 gram koldioxid per kilometer. Kör du på ren biogas släpper du bara ut 8–15 gram. Med biogas i tanken kan du köra tolv gånger mellan Stockholm och Malmö innan du har släppt ut samma mängd koldioxid som en dieselbil gör på en enda resa. Med 20 000 ton matavfall som blir till gas, skulle man kunna köra 2 800 bilar i 1 500 mil per år.

Med beräknade 20 000 ton insamlat matavfall skulle vi med dagens taxa få betala 11,4 miljoner, om det funnits någon anläggning med den kapaciteten. Med en egen biogasanläggning skulle vi klara oss på 10,2 miljoner för samma mängd. Vi uppnår både en lägre kostnad och en stor miljövinst. Merparten av de 15 kommuner som är intresserade av att medverka lämnar redan i dag sina hushållssopor till Sundsvalls Energi i Korsta, vägg i vägg med den kommande biogasanläggningen.

Idag när Sundsvalls kommun samlar in sitt avfall går den gröna tunnan med hushållsavfall till Korsta. Vi ser att cirka 60 procent av innehållet i den gröna tunnan är felsorterat, där hälften består av matavfall. Med införandet av optisk sortering skulle vi enkelt kunna återvinna stora värden som idag eldas upp helt i onödan. I stället vill vi, tillsammans med den bruna tunnan, framställa biogas.

Övriga miljövinster med biogas:

■ Matafall som tidigare varit ett problem blir en värdefull lokalt/regionalt producerad resurs som drivmedel för fordon.

■ Vi får möjlighet att återköpa gas i proportion till leverans.

■ Vi uppnår förbättrad folkhälsa med minskade lokala utsläpp av partiklar och Nox jämfört med diesel.

■ Rötresten kan återföras till produktiv mark och på så sätt bidra till kretsloppet för kväve och fosfor.

■ Optisk sortering ger en ökad total återvinning.

■ Alla kommuner i regionen har möjlighet att delta. Inga nya sopkärl eller sopbilar behövs.

Erik Thunström (C), ordförande i Biogas i Mellannorrland AB

Florian Stamm (MP), vice ordförande

Annika Huber (S), ledamot från Hudiksvall

Jan-Erik Jonsson (C), ledamot från Hudiksvall

Kim Ottosson (V), ledamot från Sundsvall

Läs också:

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Biogas – stort misstag att elda upp naturens egen livsform

Klargörande om biogasproduktionen i Härnösand och dess förutsättningar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel