Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha ett ord med i laget

Det är många som just nu har åsikter om hur de svenska skogarna ska brukas och inte brukas, regleras och inte regleras. Vi som äger skog vill också ha ett ord med i laget. Drygt hälften av Sveriges skogsmark ägs faktiskt av enskilda människor av kött och blod. Vi 330 000 skogsägare har förstås många olika mål, ambitioner och sätt att bruka vår skog. Gemensamt för oss är dock en djup känsla och ansvar för vår egen ägandes skog. Ute i världen ser man ett tydligt samband mellan brist på enskilt ägande och skogar som skövlas. Vi familjeskogsbrukare sköter våra skogar med sikte på barn och barnbarn som ska ta över och skörda frukterna av de investeringar vi gör idag.

 Skogen ger oss som ägare både försörjning och livsmiljö. Att bruka skogen skapar sysselsättning och gör det möjligt för oss, och många andra, att leva ett bra liv på landsbygden. Vår ambition är att bruka våra skogar på ett uthålligt sätt och leva upp till de hänsyn och avsättningar som vi åtagit oss. Vi är inte perfekta men vi jobbar hela tiden på att lära oss mer och förbättra naturhänsynen. Genom att samverka i skogsägarföreningar kan vi själva påverka hela kedjan från planta till planka. Vi har t ex infört gröna skogsbruksplaner, miljöcertifiering, grönt körkort för skogsentreprenörer och utbildningsinsatser i mängd.

 Just nu pågår studiekampanjen Skogens Vatten som syftar till att bedriva ett varsamt skogsbruk i närheten av sjöar och vattendrag och minska risken för körskador. Så vill vi jobba och det är glädjande att se att de senaste 20 årens ökade naturhänsyn nu börjar visa sig i mer lövrik skog, gammal skog och död ved, strukturer som är bra för den biologiska mångfalden. Framtidsskogen vi anlägger i dag kommer att ha mycket högre naturvärden än den skog som anlades för 30-40 år sedan.

Ökningspotential finns även vad gäller virkestillväxten. God föryngring och skogsvård kan öka tillväxten med minst 20 procent. Det ger bland annat ökade möjligheter att ersätta fossil energi med förnybar skogsenergi samtidigt som den ökade skogstillväxten binder mer koldioxid. Bygger vi sedan in trä i varaktiga konstruktioner så får vi där en långsiktig kolsänka. Och hela tiden öppnar sig nya utvecklingsmöjligheter för vår råvara. Redan nu kan man göra både gröna kemikalier, fordonsbränsle, kläder och flygplansdelar av trä. Den brukade skogen kommer att ha en nyckelroll i både Sveriges och världens gröna ekonomi.

 Vår svenska skogspolitik vilar på grundvalen frihet under ansvar. Det gör att vi skogsägare känner förtroende från samhället och anstränger oss för att göra vårt bästa. Idag ropas det högljutt från vissa håll på ökad reglering, sanktioner och ny skogspolitik. Vi anser att det vore ytterst oklokt att inte ge vår skogspolitik tid att visa att det inom dess ramar går att klara balansen mellan produktions- och miljömål. Ramarna finns och viljan finns men skogsbrukets kretslopp är en både långsam och långsiktig process där förändring tar tid. Skogsägarnas vilja och engagemang är viktiga, men också känsliga, drivkrafter. De stärks på ett effektivare sätt av kunskap, uppmuntran och ansvar än av misstroende och detaljstyrning. Vi som äger våra skogar har viljan och tar vårt ansvar för ett hållbart familjeskogsbruk där produktion och miljöhänsyn går hand i hand.

 Sven-Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna

Torgny Hardselius, ordförande Norra Skogsägarna

Gunnar Heibring, ordförande Norrskog

Börje Lagerquist, ordförande Mellanskog

Christer Segerstéen, ordförande Södra

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel