Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi vill ha schyssta villkor på jobbet

Ökade orättvisor borde alla partier vara emot, kan man tycka. Men icke. De borgerliga partierna förnekar sig inte, de vill till exempel inte gå med på att begära schyssta villkor vid offentliga upphandlingar. Till dessa orättvisepartier har nu även Sverigedemokraterna sällat sig, när regeringens förslag om kollektivavtalsvillkor vid offentlig upphandling ska behandlas i riksdagen i november.

Läs också: Vi lärare delas in i två grupper – bara vissa får ta del av lönelyftet

Varför är kollektivavtal så viktigt för fackförbund och anställda? Jo, för att det inte ska vara möjligt att ett företag som ger sina anställda sämre villkor vad gäller lön, arbetstid, semester, försäkringar och pensioner, ska få uppdrag medan andra seriösa företag, som följer avtalsnivåerna, tappar uppdrag och måste säga upp sin personal. Flera år med dessa upphandlingar till lägsta pris har skapat en ökad svart ekonomi och import av låglönearbetare.

När nu regeringen gör ett försök att ställa krav på kollektivavtalsvillkor vid upphandling, så ställer de borgerliga och det högerpolitiserade Svenskt näringsliv sig åter på tvären, genom att hänvisa till EU-regler. Och till den gruppen hör nu också Sverigedemokraterna, som tidigare försvarat kollektivavtal och stridande lastbilschaufförer. Dessa orättvisepartier bevakar hellre de oseriösa företagens rätt att roffa åt sig uppdrag genom att dumpa löner och andra villkor, än att se till att vi får rättvisa regler på arbetsmarknaden.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det borde också vara självklart vid offentliga upphandlingar av exempelvis färdtjänst och kollektivtrafik, att personalen ska få behålla sina anställningar, men inte heller detta har gällt. Att bemanningsföretag kan ge skamlöner till hyrsyrror inom sjukvården, vänder vi oss också mot.

Läs också: Förbättra reglerna i offentlig upphandling

Tyvärr görs i regeringens förslag till kollektivavtalskrav vid upphandling undantag för tjänstepension och försäkringar. Vi i Vänsterpartiet vill att kollektivavtalskraven ska gälla fullt ut.

I stället för en hopplös tro på att det skapas fler jobb genom sänkta löner för unga och arbetslösa, så behöver vi en ökad trygghet på arbetsplatserna med ordning och reda. I stället för ökade klyftor i samhället vill vi se ökad ekonomisk och social rättvisa. Det är en viktig del också i att försvara demokratin i samhället.

Åke Johansson (V)

Tågmästare Sundsvall, medlem i fackförbundet Seko

Liselotte Lindblad-Wesslén (V)

Sjuksköterska Sundsvall, medlem i Vårdförbundet

Kjell Strömstedt (V)

Yrkeschaufför Örnsköldsvik, medlem i Transportarbetarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel