Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi vill utbilda fler tolkar" – akut brist i dagsläget

Tolkbristen i Sverige är akut.
Härnösand folkhögskola har nu startat en tolkutbildning på distans och planerar att starta ännu en utbildning i april.
– Vi gör allt vad vi kan för att möta det stora behovet av tolkar, säger biträdande rektor Christina Gärdin i ett pressmeddelande.

Läs också:
Problem för polis utan tolk


Sedan september har behovet av kontakttolkar ökat dramatiskt på grund av den stora mängden asylsökande. Regeringen tillsätter därför 21 miljoner kronor för 2016 för att fler tolkar ska utbildas. Störst är bristen på tolkar inom språken tigrinska, arabiska, somaliska och dari.

I torsdags startade 39 studerande från hela landet kontakttolkutbildningen med arabiska, persiska, ryska och tigrinska som tolkspråk. Kursen är en yrkesutbildning och står under tillsyn av Myndigheter för yrkeshögskolan.

Utbildningen är indelad i olika delkurser med sex träffar på Härnösands folkhögskola. Mellan träffarna sker undervisningen på distans. De studerande läser bland annat delkurser i sjukvårdstolkning, juridik för tolkar, tolketik och migrationstolkning.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!