Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vibrerande vår med Riksteatern

En trallande Ulla Skoog, ett gäng japanska trumslagare och en bokstavligt talat vibrerande dansföreställning.
Riksteatern satsar på föreställningar som kittlar alla sinnen i vår.

När Riksteatern presenterade sin vårrepertoar var programmet lite grand som en Gott & Blandat-påse.

En klassiker: Vilhelm Mobergs "Änkeman Jarl", där Björn Gustafson och Hans Josefsson som delar på titelrollen. En uppkäftig humorshow med Nour El-Refai som återvänder till Riksteatern efter sin Melodifestivalsejour för att häckla samtidsfenomen tillsammans med Vera Vitali.

Och ett storslaget gästspel: "Matsuri - Fiesta" där den 13 man starka japanska trumensemblen Yamato visar upp sig i Sverige.

Men den mest ambitiösa satsningen under Riksteatervåren är dansföreställningen "Vibragera" som Tyst Teater gör i samarbete med bland andra Cullbergbaletten och Kungliga Tekniska Högskolan. Föreställningen, med två döva och två hörande dansare, uruppförs i en nedlagd kärnreaktor, Reaktorhallen på KTH i Stockholm.

Vi utforskar teman som vibration, plats, ljud och känsla. Men projektet är också oerhört spännande för oss eftersom det är början på ett arbete med kreativ teknologi, säger Josette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater.

Premiären direktsänds till Gaullaudet University, ett brittiskt universitet för döva, och ska även sändas av Folkets hus och parker på utvalda biografer i Sverige.

Dessutom gör filmbolaget Prisma en film av föreställningen. Den hoppas vi ska kunna töja på gränserna för hur man uppfattar dans. "Vibragera" vibrerar verkligen av uppslag, säger Josette Bushell-Mingo.