Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vice landstingsrådet avgår - "Jag måste följa mitt samvete

Landstingsstyrelsens näst högste politiker, Linnea Stenklyft (S), hoppar av. Hon har lämnat in en avsägelse och lämnar sitt uppdrag som landstingsstyrelsens vice ordförande
– Jag måste följa mitt samvete, jag kan inte fortsätta, säger hon.

Beslutet i landstingsstyrelsen blev, som väntat, att inrätta ett centrum för elektiv, planerad, ortopedi i Sollefteå. Samtidigt plockas den akuta ortopedin bort. Det är det som Stenklyft inte kan stå bakom.

Jag trodde verkligen på nystarten och har verkligen försökt. Men med det här beslutet tycker jag inte att man försökt utreda alla möjligheter. Om man verkligen tittat på alla möjligheter och ändå kommit fram till det här förslaget så hade jag kunnat stå bakom det. Men inte som det är nu, säger hon.

Susanne Sjöstedt: Stenklyft fortfarande den modigaste sossen

I Sollefteå befarar personalen att hela sjukhuset raseras på sikt om man plockar bort den akuta ortopedin. Tar man bort en del så påverkas andra och i förlängningen menar personalen själva att det hotar hela akutkirurgin och BB/Förlossningen.

– Ett litet sjukhus, och Sollefteå sjukhus är ett relativt litet sjukhus är mycket känsligare för förändringar. Konsekvenserna blir större även vid små förändringar, säger Stenklyft.

Läs mer: Landstingsstyrelsens beslut: Rehab och akut ortopedi flyttar

Hon har försökt få sitt eget parti att föreslå akutortopedin blir kvar i vart fall under dagtid på veckodagarna. Men hon har inte fått med sig någon annan.

Mötet med landstingsstyrelsen på torsdagen blev dramatiskt. Linnea Stenklyft och partikollegan Åsa Sjödén, båda från Sollefteå kommun, gick emot sitt eget parti och röstade i stället med Vänstern. Deras förslag, som röstades ner, gick ut på att förelaget skulle återremitteras för att ytterligare utreda hur en enhet med elektiv ortopedi i Sollefteå kan kombineras med fortsatt akut ortopediverksamhet under hela eller delar av dygnet. I andra hand ville Vänstern att landstingsdirektören skulle få i uppdrag att utreda hur akut ortopediverksamet under dagtid ska kunna bedrivas i Sollefteå.

– Det är ett väldigt bra förslag, tycker Linnea Stenklyft.

Att två socialdemokratiska ledamöter inte bara går emot sitt eget parti utan dessutom röstar med ett annat parti tillhör inte vanligheterna. En konsekvens av handlandet är att Stenklyft direkt efter mötet lämnade in sin avsägelse.

– Jag kan inte som näste högste politiker i landstingsstyrelsen stanna kvar om jag inte står bakom majoriteten och ordföranden Erik Lövgren, det är ju jag som vice ordförande som går in om ordföranden är borta, säger hon.

Ordet fritt: Ångermanlands Läkarförening: Landstinget har råd med tre akutsjukhus

Den nystart det beslutades om efter turbulensen i höstas tycker inte Linnea Stenklyft att det blev så mycket av med.

– Jag tycker fortfarande att man går mycket efter de förslag som tjänstemännen redan lagt fram, säger hon.

Internt har inte Linnea Stenklyft gjort någon hemlighet om vad hon tycker och det har inte gjort henne populär överallt.

– Vi har haft olika syn på det politiska hantverket, till exempel hur man når delaktighet, tar fram underlag och ger möjlighet till inflytande. Som politiker är man också ledare och vi har haft olika syn på ledarskap. Man kan väl säga att det varit ett tufft samtalsläge emellanåt, säger hon.

Avsägelsen innebär också att Stenklyft säger nej till en fortsatt karriär som landstingspolitiker. Däremot kommer hon att fortsätta i fullmäktige. Det är ett förtroendeuppdrag som man får av väljarna. Platserna i nämnder och styrelser däremot fördelar partiet.

– Det känns konstigt, det här har varit mitt liv i tio år. Men när jag nu väljer att kliva av så vill jag att det sker med heder och respekt, säger hon.

■■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.