Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vik inte en tum, Gefle Dagblad!

Gefle Dagblad har i en artikelserie granskat moskén i Gävle. Tidningen har skrivit om moskéns ledning och dess kopplingar till radikal islamism.

Den liberala ledarsidan har svarat för de politiska kommentarerna – som av förklarliga skäl har varit skarpa och kompromisslösa.

Tidningen har uppenbarligen granskat en miljö som varken uppskattar kritik eller insyn. Tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare, Anna Gullberg, har nu dödshotats av en nära anhörig till imamen Abo Raad. Hotet framfördes heller inte anonymt utan fullt öppet, som för att demonstrera att radikal islamism granskar man inte ostraffat.

Men det är just det som journalister måste kunna göra, och samhället får inte acceptera att någon tar sig rätten att inskränka pressfriheten. På den punkten finns det ingen kompromissmån och inga förmildrande omständigheter. Hotet mot Gullberg är att betrakta som ett slag mot själva pressfriheten.

Mot bakgrund av det hot som radikal islamism och återvändande IS-krigare utgör är det också helt nödvändigt att religiösa ledare som stryker grupper som Islamiska staten medhårs inte får verka i det tysta. Lagstiftarna måste inse allvaret, Säpo måste vara på tårna och journalisterna måste belysa frågan ur alla relevanta synvinklar.

Om detta borde det råda bred samsyn i det svenska samhället och alla som på olika sätt kan bidra till den gemensamma kraftansträngningen borde göra det. Men ibland tenderar frågan om jihadismens ideologiska grunder att drunkna eller göras till bisak.

Där samsyn och ett respektfullt sökande efter vägar framåt borde eftersträvas söks i stället konflikt. Medlöpare till terrorism söks där inga sådana står att finna och genuin oro för extrem islamism stämplas som islamofobi. En så pass angelägen fråga får inte hanteras på ett så fördummande sätt. Det är allas vår frihet som hotas.